Gör benen redo för din löptur med den här utfallstrion 

Varför är det viktigt med uppvärmning?

Det spelar egentligen ingen roll om du ska ut och springa eller köra ett tufft träningspass i gymmet - uppvärmningen är och kommer alltid att vara en viktig del av ditt pass. 

Vad många löpare dock missar är att förbereda kroppen för den belastning som kommer. Det är inte bara för att träningspasset ska bli så effektivt som möjligt - det är också för att minimera den skaderisk som löpningen medför.  

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg Dynamisk uppvärmning: Gör din kropp redo på mindre än 10 minuter har uppvärmningen många positiva effekter, bland annat: 

  • Den ökar din kroppstemperatur, 
  • den ökar blodcirkulationen till dina muskler,
  • den ökar temperaturen i musklerna vilket ökar förmågan att stretcha, 
  • förbättrar din hållning, 
  • hjälper till att öka din muskelaktivering, 
  • "väcker" ditt nervsystem och gör din kropp redo för tyngre belastning. 
Vad många glömmer är att uppvärmningen faktiskt bör ses som en del av passet, och inte bara någonting man "måste göra" innan passet startar. 

För att ta del av effekterna ovan och minimera skaderisken inför din löpning - gör din kropp ordentligt redo genom att testa utfallstrion nedan! 

Utfallstrio

Beskrivning


1. Utfall framåt med rotation x 6/sida 
2. Utfall i sidled med armsträck x 6/sida 
3. Utfall bakåt med stretch för höftböjaren x 6/sida 

Glöm inte att tippa bäckenet och spänna rumpan ordentligt för att hitta en bra stretch för höftböjaren i övning nummer 3 - det är annars lätt att man hänger framåt och mister effekten. 

När du har kört igenom den här utfallstrion kan jag garantera dig att din kropp har kommit igång på ett bra sätt. I den här serien får du inte bara med benen - du får även med överkroppen! Sedan är det aldrig fel att lägga till fler övningar om det är något speciellt som du behöver jobba på. 

För mer tips på övningar - missa inte att följa vår youtubekanal där du kan hitta ännu mer inspiration till din träning. 

 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Etiketter: uppvärmning löpning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln