Vill du göra en chin-up? Testa den här övningen NU! 

Chins - ett av de mest imponerande styrkemålen

Jag kan knappt beskriva hur grymt det är att så många kvinnor jobbar mot deras målsättning att klara en chin-up! 

Det har blivit som en revolution - kvinnor blir bara starkare och starkare och det är helt fantastiskt att se! 

Men jag ska också vara helt ärlig mot dig - att göra en chin-up/pull-up innebär hårt jobb. Framstegen kan ibland vara långsamma och det kan innebära en del frustration. Och den här frustrationen kan fortsätta om du inte använder dig av rätt verktyg och teknik. 

Så för att hjälpa dig uppnå ett av de mest imponerande styrkemålen (att göra en chin-up/pull-up), tänkte jag gå igenom en övning som garanterat kommer att hjälpa dig på vägen dit: 

Negativa chins i ställning

Kort om tekniken

En negativ chin handlar om att fokusera på den negativa fasen, det vill säga vägen ner. Det här kommer att hjälpa dig bli stark i rätt muskler, men också utmana din bålstyrka, greppstyrka och din teknik i själva övningen. 

1. Greppa stången lite mer än axelbrett isär, ha fötterna i golvet och placera stången mot bröstkorgen. 
2. Se till att du har ett järngrepp, samtidigt som du försöker lyfta fötterna från marken så mycket som du kan (tänk balettfötter!). 
3. Bromsa dig ner på 3-4 sekunder tills dina armar är helt utsträckta. Tänk på att rumpan hela tiden ska riktas ner mot golvet. 
4. Pressa dig tillbaka upp med hjälp av fötterna. 
5. Upprepa 8-12 gånger. 

Den här övningen kan ibland kännas lite konstig när man gör den för första gången. Men det handlar ofta om hur mycket/lite du använder fötterna. Tanken är att du ska jobba mot så mycket av din kroppstyngd som möjligt. 

För att klara av riktiga chins krävs det mycket träning. Du ska därför inte vara rädd att ta i ordentligt! Du kommer att bli bra på det du gör, men du måste vara beredd att satsa! 

Om du är beredd att lägga ner tiden och energin för att klara en chin (vilket du är helt GRYM som gör!) kolla också in det här inlägget. Där får du fler tips på hur du tar dig steget närmre mot att bli galet stark! 

Fortsätt att dominera!
 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Etiketter: styrketräning chins

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln