5 Tips för hur du ökar din träningsmotivation


I sociala medier blir vi matade med träningsbilder av idrottare, vanliga människor och träningsprofiler. Vad dessa bilder ofta har gemensamt är att de inger en tro om att allt går spikrakt framåt – helt utan motstånd. Verkligheten är inte alltid densamma, och många kämpar med att hålla motivationen uppe. Men hur gör man egentligen för att bibehålla motivationen och hålla i en bra träningsrutin?

Tro det eller ej, men även vi som jobbar med träning hamnar i svackor motivationsmässigt. Vi, precis som alla andra har mycket att göra och känslan av tidsbrist är lika vanligt för oss. Skillnaden är dock att vi som jobbar med träning redan har skapat en bra rutin, vilket innebär att träningen oftast blir av ändå – trots motstånd. För mig är träning ungefär som att borsta tänderna. Det är en del av min vardag, men det innebär inte att allt går lätt och att jag alltid studsar ut i gymmet.

Något som jag är lycklig över, är att jag alltid har min sambo som peppar mig. Att vi också jobbar tillsammans och spenderar största delen av våra dagar på vårt gym, gör såklart att det blir svårt att komma undan. Men hur gör man egentligen om man inte jobbar på ett gym eller har en andra hälft som är lika träningsintresserad?

 

Hur hittar man den där viljan att gå till gymmet?Man kan säga såhär: Du kommer alltid att ha bra och dåliga dagar. Dagar då det känns som du kan hitta 1000 andra saker som är mer nödvändiga än din träning (tillfällen då det till och med kan kännas roligt att sortera strumpor…). Och dagar då du går till gymmet med glädje i kroppen.

För att du ska få träningen att bli till en rutin måste du träna, träna och träna. Och det tuffa med att bygga rutiner är att du måste göra dem fast det tar emot – och till det krävs motivation. Givetvis så är det viktigt att veta varför du vill göra det du gör. Varför vill du komma igång med träningen? Varför vill du gå ner i vikt? Varför vill du bli stark? All motivation måste komma någonstans ifrån. Att du vet varför du vill göra en viss förändring kommer att ligga till grund för din motivation. Därefter kan du använda vissa knep för att få motivationen att bestå, och underlätta din målsättning. 

1. Skaffa en träningskompis

Om du tränar på egen hand och har bristande motivation, skulle jag verkligen rekommendera dig att skaffa en träningskompis. Dra med dina vänner, din sambo, man/hustru, mamma eller pappa. Direkt du har någon annan att göra dig beroende av blir det svårare att strunta i träningen. Det sista man vill är att göra någon annan besviken.

2. Investera i en tränare

Det finns många anledningar till att man kan misslyckas med sin träning och sina mål. När du anlitar en tränare får du hjälp med de vanligaste sakerna som gör att man misslyckas – nämligen okunskapen om hur man ska lägga upp träningen. Dessutom medför en tränare också något av det viktigaste för att du ska lyckas – du har någon som du måste rapportera till.

3. Investera i ett träningsprogram

Om du är en person som redan har gjort träningen till en rutin, men som vill få en nytändning och ny motivation, då är det ett jättebra alternativ att låta någon annan planera din träning som du sedan utför själv. När man lägger upp sin träning själv, hamnar man lätt i samma, inrutade mönster.
  
4. Gå med i en träningsgrupp/bli en del av en community

Uppsala träningsstudio har vi en PT grupp som vi tränar med flera gånger i veckan. Och något som vi har märkt är att det finns få saker som är så motiverande som att träna tillsammans med andra och vara del av en Community. Att ha en hel grupp av människor som peppar dig är inte att underskatta. Om du inte har gjort det innan så rekommenderar jag dig verkligen att testa!

5. Börja enkelt

Att starta enkelt är en grundpelare i att få motivationen att hålla. Om du startar alldeles för tungt eller för avancerat finns risken att du inte klarar av att fullfölja ditt pass. Ju fler gånger du misslyckas – desto mer kommer din motivation att sjunka. Se därför till att lägga träningen på en lagom nivå, starta så enkelt som möjligt och se till att lyckas redan från början!

Vad har dessa gemensamt?

Vad många av dessa har gemensamt är att du på något sätt gör dig beroende av någon/några andra. En stark motivator som vi har – är att inte göra andra besvikna. För det är väldigt lätt att övertala sig själv att inte gå till gymmet (det är bara du som drabbas), men det är desto svårare att göra en vän eller en hel grupp besvikna. Det är en stark faktor för att öka din motivation och på så sätt skapa en bra träningsrutin.

Så fundera över vad som skulle kunna göra att just du blir mer motiverad att fortsätta med din träning. Precis som jag behöver min sambo som peppar mig, behöver vi alla stöd för att vi ska orka fortsätta fast det känns tungt. Och för att träningen ska bli en del av vår vardag och hålla i längden, behöver vi lära oss sätt att ta oss igenom de där perioderna där allt känns tungt och överkomma de hinder som vi möter på vägen. 

 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Etiketter: träning motivation

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln