Lär dig älska grönsaker i 3 steg

Jag brukar ofta prata med mina klienter om vikten av att äta tillräckligt med grönsaker. Och det handlar inte bara om personer som vill gå ner i vikt och som behöver minska på kaloriintaget. Det handlar helt enkelt om att vi måste vi oss grönsaker för att ta del av de fantastiska effekterna som grönsakerna medför.

Du är inte ensam

Problemet som jag ser hos många, är att de ogillar och till och med hatar grönsaker. Om du känner samma sak vill jag bara säga att du inte är ensam. Om du, som så många andra, är van att äta en kolhydratrik kost med pasta, bröd och sockerrika produkter, kommer du antagligen tycka att grönsaker smakar illa, beskt och bittert.

”Ät dina grönsaker”

Och vi har ju fått höra sedan barnsben att vi måste äta våra grönsaker som ligger på tallriken. Och de allra flesta vet att man ska äta grönsaker och att det är väldigt nyttigt. Men, det svåra är att översätta teori till praktik.

Personligen så gillar jag verkligen grönsaker. Jag har lärt mig att tycka att färsk broccoli är gott att äta som den är. Men sanningen är den att många grönsaker har en lite bitter smak – och för många smakar broccoli lika bra som en svettig socka.

Faktum är att:

1. Grönsaker är något av det nyttigaste vi kan äta, dvs. det är viktigt, hälsosamt och bra för dig.
2. Allas smakpreferenser är olika beroende på vad vi äter för typ av kost.

Så, frågan är: Hur får vi de positiva effekterna av grönsaker, om vi inte tycker om att äta dem? Jag kommer att gå igenom det mer ingående längre fram, men först:

Varför ska man äta grönsaker?

  1. De är fullproppade med antioxidanter, vitaminer, fibrer och mineraler vilket hjälper till att stärka ditt immunförsvar och hålla din kropp hälsosam.
  2. De innehåller väldigt mycket näring – men väldigt få kalorier. Du kan alltså äta stora mängder grönsaker utan att du får i dig en betydande mängd kalorier. Detta hjälper dig att bibehålla en kontrollerad energibalans och vikt.
  3. De gör att vi får i oss fibrer, vilket är bra för våra tarmar och digestion.
  4. De gör att vi får i oss vatten, vilket gynnar alla celler i kroppen. Och visst är det aldrig fel att få i sig lite extra vätska?
  5. De medför en variation till din kost då det finns så otroligt många olika sorter att välja mellan.

Som du märker kommer grönsaker med väldigt många positiva effekter som inte går att argumentera emot. Men även om alla vet att man ska äta grönsaker så kan det ändå vara svårt att få till. Och mycket kan komma från vad vi har för vanor sedan tidigare och vad vi har lärt oss under vår uppväxt.

Det handlar om vad som var ”normalt” för dig när du var liten och vad du fick lära dig att äta. Om du växte upp med att äta surkål och broccoli så är det inga främmande smaker för dig – för du är redan van. Om du däremot växte upp med att äta söta meloner och frukt, kanske du inte alls är van vid att äta grönsaker med en mer bitter smak. Allt är relativt – även våra smaksinnen.
 
Äter du färsk eller processad mat?

Något som också påverkar våra smaksinnen och upplevelsen av mat är om vi äter färsk, naturlig mat eller om vi äter processade produkter.

Om du är van att äta processad, färdigpackad mat, är du antagligen mer benägen att känna sug efter söt, fet och salt mat (vilket processade produkter innehåller).

Livsmedelsföretag har ingen intention att göra människor friska. De vill sälja så mycket mat som möjligt – på så kort tid som möjligt, Och det innebär att de behöver berika maten med sådant som gör oss tillfredställda (fett, sött, salt), medan de utesluter skarpa smaker som många grönsaker kommer med.

Det du äter påverkar din kroppssammansättning

Baserat på de smaker som en person gillar (sött? Salt? Bittert?) kan man till viss del också förutse kroppsammansättning och hälsostatus.

Så, en person som gillar sött, fett och salt har antagligen en högre fettprocent och högre vikt, jämfört med en person som gillar smaken av grönsaker. Det är dock svårt att säga säkert om våra smakpreferenser påverkar vår vikt eller tvärtom, men det som går att säga är att:

Vi kan förändra vår smakpreferens

Det spelar ingen roll om du aldrig har ätit grönsaker, är en veteran eller precis startat – det finns sätt att lära sig äta grönsaker och faktiskt tycka att det är gott!

Lär dig älska grönsaker i 3 steg

1. Utmana dig själv

Det första steget till att lära sig tycka om grönsaker är att faktiskt utsätta sig för dem och utmana smaksinnet. Här kommer det engelska uttrycket ”get your shit together” väl till hands.

Du måste våga testa den där broccolin eller brysselkålen. Om du inte äter det, kommer du aldrig att vänja dig vid smakerna. Gör vad som krävs för att du ska äta dem. Slå på peppande musik, meditera innan eller börja med en liten bit. Oavsett hur du bestämmer dig för att göra så vet du inte vilken reaktion du får. Du kanske tycker det smakar bra, som en svettig socka eller helt okej. Huvudsaken är att du vågar prova.
Därefter gäller det att du fortsätter att utmana dig själv regelbundet. Kanske blir du förvånad över vad som kan hända!

2. Hitta bra komplement till dina grönsaker

När vi går ut och äter på en restaurang kan vi lita på att kocken tänker på detta åt oss. De är duktiga på att sätta ihop olika smaker för att skapa en harmoni på tallriken. Detta kan trigga vår smakuppfattning ytterligare lära oss gilla grönsaker tillsammans med annan mat.
 
3. ”Dölj” smaken med hjälp av kryddor och tillbehör

Om du tycker att grönsakerna smakar för bittert – testa att dölja en del av smaken.
Exempel på smaker som döljer bitterhet kan vara honung, sirap, olja, mandlar och smör. Nu menar jag inte att du ska dränka dina grönsaker i honung, utan snarare hitta en balans i smaken.

I takt med att du blir mer och mer bekväm kan du också experimentera med olika smaker och olika grönsaker. Det finns extremt många olika kombinationer att testa och jag lovar dig, ju mer du utsätter dig för smaken, desto snabbare kommer du att lära dig gilla grönsaker.

Tänk exempelvis tillbaka på tiden innan du drack kaffe. Tyckte du helt ärligt att kaffe var gott första gången du smakade? Jag vet att jag inte gillade det alls i början. Mitt sätt att dölja smaken och göra den mer hanterbar var att doppa min smörgås i det. Men till slut lärde jag mig att gilla smaken och nu är min morgonkopp en ren njutning istället för ett bittert måste.
 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Etiketter: kost grönsaker

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln