Självmassage för dig som är Stressad

- Stressad på jobbet?

- Kommer du hem med en kropp som känns stel och spänd?


- Du är inte ensam.

Faktum är att väldigt (väldigt!) många har samma problem.

Stress är ett stort hälsoproblem idag och tyvärr så verkar det bara bli värre och värre. Om du känner att din stress börjar bli svår att hantera måste du ta det på allvar och söka hjälp. Och det är inte bara vår hjärna som påverkas av stressen – kroppen påverkas i väldigt stor utsträckning, och inte minst våra muskler.

Ett stresspåslag är egentligen en reaktion som kroppen skapar för att kunna fly från ett lejon på savannen eller slåss för sitt liv. Problemet är att vi inte behöver göra det speciellt ofta idag. Vi blir istället stressade av högt uppsatta mål från en chef, att instagram inte fungerar eller att vår uppkoppling är ofantligt långsam.  

 

Att stressa mycket och ofta, utan återhämtning kan leda till stora problem. Och något som påverkas snabbt är våra muskler.Att stressa mycket och ofta, utan återhämtning kan leda till stora problem. Och något som påverkas snabbt är våra muskler. Hur många gånger har du inte kommit på dig själv med att dra upp axlarna mot öronen? 

När vi får ett stresspåslag gör sig kroppen redo för att ”fly och fäkta” vilket innebär att vissa muskler i kroppen spänner sig mer än andra.

Föreställ dig en boxare som står i ringen redo för att slåss: Händerna placeras framför ansiktet vilket gör att axlarna dras uppåt och framåt. Överkroppen fälls framåt och benen gör sig redo för att byta position. Den här positionen gör att axlar, rygg, nacke, bröstmuskeln, framsida lår och vader väldigt lätt blir spända. Och allt beror på att vi instinktivt gör oss redo för att fly. Men, eftersom du inte behöver fly, kommer det resultera i att dina muskler blir mer och mer spända. 

Till dig som är stressad har jag satt ihop en video med massageövningar som du kan göra på egen hand för att mjuka upp spända områden. Om det gör ont - se till att fortsätta massera! Smärta är ett tecken på att musklerna är spända och behöver uppmärksamhet. 
 


Har du ingen rulle? – Köp en!

Har du ingen bandyboll? – Köp en!

Det är väl investerade pengar, och om du inte släpper på spänningarna i musklerna kommer det bara att byggas på mer och mer. Och kom ihåg att en vältränad kropp hanterar stress bättre än en kropp som inte är tränad. Det kan alltså löna sig att spendera några timmar i gymmet varje vecka för att främja din hälsa och stresstolerans till det bättre! 
 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln