Hur sömnen påverkar din vikt


Har du någon gång undrat hur stor effekt sömn egentligen har på vår hälsa?? Om du tror att sömnen inte påverkar hur vi mår och hur hälsosamma vi är – bör du tänka en gång till.

Vi lever idag i ett samhälle där vi har stor press på oss att bli framgångsrika, att lyckas och att ta oss framåt i familjeliv och företagsliv. All denna press gör att vi inte får tillräckligt med sömn, vilket är ett mycket större problem, med mycket större påverkan än vad man kan tro.

På den vakna tid vi har, försöker vi få in så mycket som möjligt, och vi värdesätter vår tid som aldrig förr. Och när vi inte hinner göra allt vi borde, är det en sak som vi enkelt kan minska på - sömnen.

Problemet blir att vi minskar på den sak som gör att vi fungerar. Du har säkert hört uttryck såsom: ”Sova kan vi göra när vi dör”. Det ironiska med det här talesättet är att vi faktiskt kan dö av sömnbrist.

Sömnen har inte bara som syfte att hålla oss vid liv. Den påverkar bland annat vår kognitiva förmåga och gör att vi kan hålla oss skarpa och alerta på jobbet. Och den påverkar vårt immunförsvar i hög grad. Faktum är att det i många fall skulle vara mer ekenomiskt för ett företag att låta en anställd med sömnbrist ta extra sovmorgon, istället för att dra på sig influensan som gör att kostnaden för sjukskrivning skjuter i höjden.

Men sömnen har också en annan stor påverkan på vårt välmående – den påverkar nämligen vår förmåga att hålla vikten.

I boken "The Sleep Revolution" av Arianna Huffington beskrivs olika studier som har påvisat ett samband mellan sömnbrist och viktuppgång:

En studie har jämfört viktuppgång hos utvilade personer med personer med sömnbrist. Och den visade att de med sömnbrist gick upp mer i vikt inom loppet av en vecka, jämfört med de som var utvilade. De kom också fram till att personerna som fick sömnrestriktion intog 559 kcal extra i snitt varje dag.
 


Det finns även studier som visar att personer som sover mindre än 6 timmar per natt ökar risken att bli överviktiga med 23 procent. Samt att personer som sover mindre än 4 timmar per natt ökar risken att bli överviktiga med hela 73 procent (!).

Vad händer?

Personer som sover tillräckligt producerar mindre av ett hormon som kallas för ghrelin. Detta är vårt ”hunger-hormon” och gör att vår aptit ökar. När man drabbas av sömnbrist stiger alltså produktionen av ghrelin, vilket gör att vi blir mer hungriga och i sin tur äter mer.

Det finns också ett hormon som kallas för leptin. Det är ett hormon som minskar vår aptit, vilket minskar i produktion vid för lite sömn.

Men det är inte allt….

Sömnbrist påverkar också produktionen av orexin, vilket är en signalsubstans som normalt sett stimulerar fysisk aktivitet. Men, studier visar att även detta minskar om du sover för lite.
 

Med andra ord: Att sova för lite är ett fantastiskt sätt att vara ohälsosam på, samtidigt som man löper en betydligt större risk att bli överviktig.


Om du vill leva hälsosamt gäller det alltså inte bara att äta bra och träna rätt. Du måste också sova tillräckligt.

Vad är tillräckligt?

Givetvis är vårt sömnbehov individuellt. Men du bör inte sova mindre än 6 timmar per natt. Du kanske minns studien som jag nämnde ovan, där personer som sover mindre än 6 timmar per natt ökar risken att bli överviktig med 23 procent? Håll dig till 7-9 timmar per natt så bör du vara på den säkra sidan och därmed minska din risk för att gå upp i vikt och leva ett ohälsosamt liv.

Alltså: Om du läser det här inlägget mitt i natten - GÅ OCH LÄGG DIG!

 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln