Har du som mål att göra en Chin-Up? Testa den här övningen!

I höstas hade jag en workshop bara för tjejer, där vi spenderade några timmar med att lyfta galet tunga vikter från marken, samt en teknikgenomgång av chin-ups/pull-ups. Jag, precis som många andra kvinnor gillar känslan av att vara riktigt stark. Att kunna hantera sin egen kroppsvikt och känna att man faktiskt klarar av att lyfta tunga saker, och ja, vara ett BADASS helt enkelt.

Men, det är många kvinnor som ännu inte har nått fram till den där målsättningen att kunna dra upp sig själv i en chin-up. Och jag vet - det är svårt, men det är absolut inte omöjligt. 

Det du måste börja med är att inse att du faktiskt kan göra en chin-up, du måste bara se till att träna! Låt ingen säga åt dig att du inte klarar av det, för då kommer du inte att göra det. Det sitter nämligen inte bara i musklerna, det sitter också i huvudet.

Så nu när vi är överens om att du har förmågan att dra dig upp i en chin-up, vill jag visa dig ett sätt att träna upp styrkan på, innan du hoppar upp i stången.

I videon har jag fötterna på en bänk för att göra det hela tungt. Men, om det är för tungt för dig just nu, placera fötterna i golvet istället.

Chin Up TRX


Lite kort om utförandet:

1 Höj upp ett TRX-band så du kan placera fötterna på en bänk och samtidigt sträcka ut armarna ordentligt.
2 Ha rumpan i golvet, andas in genom näsan och dra dig rakt upp.
3 När du kommer upp, se till att låsa fast armbågarna vid sidan och andas snabbt ut luften.
4 Sänk dig tillbaka ner och upprepa övningen.

Tänk på att du till stor del ska använda bålen när du gör den här övningen. All kraft ska alltså inte komma från armar, rygg och axlar. En chin-up kräver otroligt mycket styrka och det gäller att vi också utnyttjar den kraftöverföring som vi kan få ifrån våra bålmuskler.

Noterbart: Övningen i TRX-band är tung även för den som klarar av att göra en riktig chin, och det kan vara ett bra sätt att pumpa ut fler repetitioner. Men som sagt, det är också ett bra sätt att öka upp styrkan utan att behöva dra upp hela sin kroppsvikt.

Om du vill ha lite mer tips på hur du gör en chin-up/pull-up, kolla in videon nedan där jag även visar hur du gör övningen med hjälp av ett gummiband.
 


Så ut och dominera i gymmet. Jag vet att du klarar av att dra upp din egen kroppsvikt, du måste bara bestämma dig och verkligen ligga i för att nå dit. Du är GRYM!
 

Jag som driver den här hemsidan heter Sofia Norman, och äger Uppsala Träningsstudio tillsammans med min kollega Tobias. Jag är utbildad träningsfysiolog och personlig tränare, samt har en kandidatexamen inom biomedicin med inriktning fysisk träning. Jag specialiserar mig bland annat på träning under/efter graviditet och har vidareutbildning via Mammamage samt Burell Education.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln