Vad du som vältränad kvinna bör veta om träning under graviditet

Bilden lånad från: http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/09/20/lea-ann-ellison-heavily-pregnant-mother-defends-weight-lifting-regime-_n_3960664.html
Bilden lånad från: http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/09/20/lea-ann-ellison-heavily-pregnant-mother-defends-weight-lifting-regime-_n_3960664.html


Jag vill bara börja med att säga att mammor är fantastiska. En gång var jag ute och sprang i en ganska kuperad terräng. Och när jag befann mig i den brantaste backen (med andan i halsen) blev jag omsprungen av en mamma med tvillingvagn (!!) Och då menar jag verkligen omsprungen i ett högt tempo. Jag blev helt galet imponerad.

Jag vill vara som hon.

När det gäller träning och graviditet så finns det otroligt mycket information och råd tillgängligt, och det kan ibland vara svårt att veta vem man ska lyssna på. Jag gissar att du läser det här inlägget idag för att du är seriös när det gäller din hälsa, och kanske är du gravid, eller funderar på att bli gravid? Oavsett vilket så vill du ha en hälsosam graviditet, samtidigt som du vill bibehålla en hög nivå av träning. Och du vill bibehålla din träningsrutin utan att känna skuld eller behöva smyga med dina träningspass.
 

"Ibland kan det låta som att träning och en hälsosam kost är lika dåligt som att röka eller dricka alkohol under graviditeten"


När du blir gravid kommer du antagligen att få många ”vänskapliga” råd. Någon kommer säga att du absolut inte får träna under graviditeten för att det kan skada ditt barn. Andra kommer säga att du bara får gå på gravidyoga och promenera. Och vissa kommer säga att du absolut kan äta den där extra bullen under graviditeten, eftersom du ändå äter för två. Ibland kan det låta som att träning och en hälsosam kost är lika dåligt som att röka eller dricka alkohol under graviditeten – a big no no.

Tyvärr så är det många som inte vet vad de pratar om. Men som gärna ger råd.

Jag liksom många andra kvinnor har vigt en stor del av våra liv till träning, och de flesta som tränar mycket eller på en hög nivå – känner sina kroppar väl. Och jag måste erkänna att jag också har haft mina tankar om vad som kommer hända den dagen jag blir gravid. Hur kommer jag att må? Kommer jag att kunna träna på samma sätt? Kommer jag att tappa min trovärdighet som tränare?

Jag är övertygad om att många kvinnor går i samma tankemönster, och det är helt okej. En graviditet gör att kroppen förändras – mycket. Men om du är en person som är van vid att träna, så känner du din kropp tillräckligt väl, för att veta när du bör ta ett steg tillbaka.

Och jag säger inte att alla bör träna på hög nivå under graviditeten*. Det jag menar är att en kvinnlig atlet inte behöver ge upp allt och ligga på soffan tills barnet är fött. Om du tränar och/eller tävlar kommer du antagligen vilja bibehålla så mycket som du kan av din form, fastän allt kommer att bli jobbigare att utföra. Självklart kommer du behöva använda sunt förnuft! Det går inte att göra precis vad som helst.

Även om du inte tävlar inom en idrott så finns det så många fördelar med att träna under gravditeten. Om du är en idrottskvinna så vet du att träning gynnar i princip alla – gravida eller ej. Det ökar energin, ger bättre humör, ökar muskelmassan, styrkan, uthålligheten, sömnen och mycket mer. Så frågan är: Om träning är så fantastiskt för alla människor – varför skulle det då inte gynna barnet?

Svaret är att träning faktiskt har positiva effekter på ditt barns hälsa. Det har visat sig att kvinnor som tränar när de är gravida går upp mindre i vikt, vilket gör att deras barn har en mer hälsosam vikt vid födseln. Dessutom tenderar barn till vältränade mammor att sova genom natten snabbare än barn till otränade mammor. Win win!

Och det slutar inte där. Träning kan också minska risken för ryggont, förstoppning, uppsvälldhet och diabetes under gravditeten.

Är det något av det här som du inte vill uppnå?

Jag tycker det är viktigt för alla kvinnor som tränar och tävlar att veta att det faktiskt är gynnsamt att fortsätta även under en graviditet, och att det går att upprätthålla samma träningsrutin med viss modifikation. Kanske orkar du inte längre springa när du är höggravid, utan behöver byta löpningen mot simning eller cykling. Det är upp till dig att lita på vad kroppen säger. Men låt ingen hobby-tränare eller någon annan okunnig  person säga åt dig att du bara får promenera och äta choklad tills barnet är fött (även om choklad såklart är gott..).

Du och ditt barn kommer vara gladare och hälsosammare om du fortsätter leva det liv som du är van vid– så länge du kan. Det enda jag är orolig över är att du kommer springa om mig i löparspåret med en barnvagn. Men i det läget kommer jag bara gestikulera ”hatten av” och säga åt dig hur grym du är!
 
*om du är otränad bör du bygga upp kroppen successivt under graviditeten, och starta på en lagom nivå. Om du är osäker på hur du ska göra – ta hjälp av en kunnig tränare.


Mer läsning?
 

Bilden högst upp i inlägget är lånad från den inspirerande artikeln:
Lea-Ann Ellison, heavily pregnant mother defends weight lifting regime two weeks before giving birth.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln