Hur rätt position i höften gör att du aktiverar bäckenbotten bättre

Bäckenbotten kan tyckas vara en oviktig del att träna. Men det har betydligt större påverkan än vad man kan tro. Och det är inte bara kvinnor under och efter graviditeten som bör träna bäckenbottenmuskulaturen – det är bra för alla.  För bäckenbotten är en viktig del av vårt bäcken, och den har som syfte att ”hålla upp” allt från urinblåsan och livmodern till våra tarmar. Dessutom kan en stark bäckenbotten göra att du undviker inkontinensproblem och andra besvär.
 


Bäckenbotten påverkar alltså vår kropp, och likaså kan resten av kroppen påverka bäckenbotten och hur väl du kan aktivera den. Och en viktig faktor är vår hållning.

Jag brukar prata om tre olika typer av position:

1 Neutral hållning
2 Hållning med framåttippat bäcken (ökad svank)
3 Hållning med bakåttippat bäcken (minskad svank)

En väldigt stor del av befolkningen befinner sig i ett extenderat läge – med en ökad svank. Sedan finns det dem som har ett bakåttippat bäcken (utplattad svank), samt den lilla del som är helt neutrala.
 

Den neutrala hållningen gör att våra muskler kan aktiveras som bäst, medan en ökad/minskad svank försätter kroppen i ett främmande läge, där den inte vill vara. Denna främmande position gör att bäckenbotten ”stängs av” och det blir svårare att aktivera den.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din bäckenbottenträning, är det därför viktigt att du ser över din hållning, och arbetar för att bli så neutral som möjligt i varje position. Oavsett om du ligger på rygg på golvet, sitter på en bänk eller ligger på mage – sträva alltid mot neutralt. Ta till de hjälpmedel som behövs. Det kan vara att rulla ihop en liten handduk för att lägga i svanken när du är på rygg, eller under höften när du är på mage.

Ett problem kan dock vara att det är svårt att hitta neutralt (till och med jag kan ibland behöva feedback), och det kan framför allt vara svårt att känna själv. I ett sådant läge kan det vara bra att ta hjälp av en tränare som kan coacha dig dit.

En neutral hållning är alltså inte bara något som gör att vi ser snygga ut när vi står eller går. Den har en direkt påverkan på hur väl din kropp kan fungera och röra sig.  Det kommer göra att du känner dig bättre och presterar bättre i din träning.

Så för din bäckenbottens skull - se över din hållning.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln