7 Övningar som alla mammor borde göra

Att få resultat handlar om att bygga upp nya vanor. Att göra någonting tillräckligt ofta, att du till slut inte behöver anstränga dig för att få det gjort. En morgonrutin kan vara just en sådan vana.

Det behöver inte vara en lång rutin som är avancerad och svår att få till. Det kan vara enkla saker – som i längden kommer göra en stor skillnad i ditt välmående och din hälsa.

Att vara mamma innebär många rörelser och positioner där axlarna hamnar i ett framåtroterat läge och ryggen rundas. Eller tvärtom - att du står med ditt barn i famnen och "hänger" i ett extenderat läge (ökad svank). Och det händer oftast inte bara en gång om dagen, utan det är ett väldigt repetativt mönster.  Det kan vara då du hämtar upp ditt barn ur sängen, när du ammar, när du lägger ner ditt barn, när du tröstar ditt barn….ja, du kanske förstår. Kroppen får utstå en stor belastning vilket ofta gör att man blir försvagad, stel och stram. 
 

När kroppen får utstå dessa statiska och felaktiga positioner, måste man försöka väga upp balansen genom att göra rätt rörelser. Och egentligen gäller det här inte bara för mammor – utan för alla. Att göra någonting direkt när man stiger upp på morgonen innebär inte bara att du får det gjort, du kommer också känna dig mycket bättre i kroppen resten av dagen. Givetvis kan det ibland vara svårt för mammor att göra rutinen på samma tid varje dag. Och det spelar egentligen ingen roll – se bara till att du gör det.

Morgonrutinen som jag går igenom nedan kommer stretcha ut de områden där mammor tenderar att bli strama (axlar, bröstparti, rygg, höft), samt aktivera de områden som nyblivna mammor ofta behöver lägga extra fokus på (magmuskler, bäckenbotten, rumpa).
 


1 Knästående utåtrotation i axlar x 10
2 Knästående stretch av rygg x 10
3 Bordet x 10
4 Ryggliggande rotation i höft x 10/sida
5 Ryggliggande aktivering av magmuskler samt bäckenbotten x 10
6 Knästående stretch av höftböjaren med sidoböjning x 10/sida
7 Katt och kamelstretch x 10

Nedan kommer en mer ingående video för hur du aktiverar dina magmuskler genom din andning, samt hur du kopplar på din bäckenbotten.
 


Detta är övningar som är väldigt skonsamma mot kroppen och det är sådant som du kan börja med relativt tidigt efter förlossningen.  Tänk dock på att alla kommer med olika förutsättningar, så gör ingenting som gör ont.

Testa övningarna redan idag och sträva mot att få in dem till en daglig rutin. Det kommer inte bara göra stora förändringar för din kropp, du kommer också ha mycket vunnet om du lär dig att prioritera din egen hälsa tidigt.

Lycka till med din rutin och glöm inte att gå med i min slutna mamma-grupp på facebook, för att ta del av ännu mer tips och prata med andra grymma mammor!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln