Hur du bränner fett efter graviditeten (det är inte vad du tror....)

Att vara kvinna innebär ett tufft faktum: Vi lägger lätt på oss fettmassa under vissa ”kritiska perioder” av våra liv. Detta gör att vi går upp i vikt om vi inte ser till att vår aktivitetsnivå och vår kosthållning är kontrollerad under den här tiden.

Graviditet är just en sådan ”kritisk period”, där våra kroppar genomgår en stor förändring i metabolism och hormonsystem. Detta gör att vi måste tänka ett steg längre gällande vår träning, hälsa och vad vi stoppar i oss.

 

"Tyvärr så lever vi i en värld där vår livsstil förgiftas av för lite träning, för mycket stress och processad mat"Tyvärr så lever vi i en värld där vår livsstil förgiftas av för lite träning, för mycket stress och processad mat, vilket gör att våra kroppar inte kan läka och arbeta optimalt. Detta till följd av de ”gifter” som vi får i oss och den reaktion som skapas i kroppen vid stress.  Vi måste alltså hitta sätt att minska stressen i våra liv, minimera den näringsfattiga maten och äta sådant som är naturligt för kroppen.

Under graviditeten får vi naturligt en förhöjd nivå av kortisol i vår kropp (ett slags stresshormon), som tenderar att lägga på mer fett på vår kropp. Efter en förlossning är det inte ovanligt att mamman upplever en stor stress, samtidigt som hon får för lite återhämtning och för lite sömn - Inte alls det optimala tillståendet för fettförbränning. Att minska fettmassan gör du bäst genom att ändra ett beteende och lära in nya vanor som håller i längden. Att lära in en bra kostrutin, samt öka på träningsintensiteten successivt.

1. Insulin är hormon nummer 1 när det gäller fettförbränning. För att vi ska kunna minimera vår fettinlagring, krävs det att vi har kontroll över våra insulinnivåer. Se därför till att undvika snabba kolhydrater, socker och alkohol. Dessa kommer se till att insulinet stiger till skyarna och lämnar dig inte med något annat än ett ökat sötsug.

2. När du lägger upp mat på din tallrik – se till att ALLTID fylla halva tallriken med grönsaker. Detta kommer göra att du automatiskt äter mindre av snabba kolhydrater – eftersom det inte får plats. Dessutom är grönsaker något av det nyttigaste du kan äta. Det innehåller en stor mängd näringsämnen som kommer gynna din läkning, samt gör att du blir piggare och mår bättre.

3. Satsa på proteinet och se till att äta en handflata protein till varje måltid. Protein mättar bra och kommer också göra att du äter mindre snabba kolhydrater och göra att du får ett minskat sötsug. Sträva mot att äta bra källor av protein såsom ägg, kyckling, fisk och kött.

4. Undvik ALL processad mat! Processad mat är sådant som har gått igenom en fabrik och har oftast en väldigt lång innehållsförteckning. För att kunna undvika processad mat, måste du vara beredd på att själv laga mat. Det är det enda sättet för dig att ha koll på vad du stoppar i din kropp.

5. Tillsätt Omega 3-fetter till din kost. De flesta äter tyvärr för lite fisk för att få i sig tillräckligt med omega 3. Vilket innebär att vi oftast behöver tillsätta detta i form av kapslar. Att få i sig bra fetter kommer inte göra att du lägger på dig mer fett – tvärtom! Du kommer att bränna mer fett! Omega 3 har också som syfte att väga upp balansen mellan omega 3 och omega 6. Vi får nämligen i oss en stor mängd av omega 6 i vår kost, vilket kan skapa inflammation när det blir övervägande.
 


6. Drick mer vatten. Lite beroende på vem du frågar så består vi av cirka 50–60% vatten – vilket är väldigt mycket. Fördelarna med att dricka tillräckligt med vatten är att du kan minska risken för huvudvärk, du förbättrar hälsan i dina leder, dina muskler och din bindväv. Men du kan även förbättra din hy samt skynda på din viktnedgång/fettförbränning. Kort och gott så kommer din kropp att må så mycket bättre om du får i dig tillräckligt med vätska.

7. Utför träning där du använder hela kroppen, och utför rörelserna i ett högt tempo. Detta medför att du jobbar med stora muskelgrupper, ökar pulsen och bränner mer fett på köpet. Kom dock ihåg att det förutsätter att du är på den nivån i din träning. Du ska inte utföra högintensiv träning direkt efter förlossningen. Börja med att bygga upp från insidan och ut innan du ger dig på tuffare träning.

8. Öka din vardagsmotion och se till att röra på dig varje dag. Detta är perfekt att göra de dagarna du inte utför dina styrkepass.

9. Utför någon form av daglig rörlighets- och aktiveringsrutin. Jobba på de ställen som du är spänd och se till att jobba på dina aktiveringsövningar (bäckenbotten och magmuskler). Om något är viktigt – gör det varje dag!

10. Minimera all stress och se till att få tillräckligt med återhämtning. Ständig stress och minimalt med sömn kommer bromsa din fettförbränning/viktnedgång. Se därför till att få den vila som du behöver och sträva mot att få någon form av egentid där du kan fokusera på dig själv.

SÅ nu har du 10 riktlinjer för hur du ökar på din fettförbränning efter graviditeten. Men, tänk på att lyssna på kroppen och utför ingen träning som är för avancerad för den nivå som du är på just nu.

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln