7 Tips för hur du klarar dig igenom julen

Julen närmar sig och med den kommer julbord, sötsaker och middagar med släktingar. Men julen behöver faktiskt inte vara ett problem, så länge du vet hur kan tänka och hur du kan hantera situationen på ett bra sätt. Använd därför denna checklista – så kommer du att hålla dig hälsosam även under jul.

1. Ät frukost

Även om julbordet är värt att vänta på, så är det ingen bra idé att skippa frukosten. Det gör att du (antagligen) blir ”vrålhungrig” när det väl är dags för buffé, och då kommer du garanterat att äta både snabbt och en större mängd. Dessutom är den kommande ”matkoman” inte att leka med.

2. Gör en bas av grönsaker

Att börja med en bas av grönsaker kommer göra att du får i dig massor av nyttigheter, dessutom kommer du automatiskt att lägga på mindre av allt annat. Vet du med dig att det inte serveras grönsaker? Erbjud dig att bidra med en fräsch sallad till julbordet.

3. Satsa på proteinet

Vi vet att protein mättar bra, se därför till att äta minst 1 handflata protein (kvinnor) och 1–2 handflator protein för män. När du ser till att du blir mätt på bra saker, kommer du att äta mindre av den sockerrika maten på julbordet.

4. Ät långsamt, tills du är 80% mätt

Det tar cirka 20 minuter för hjärnan att uppfatta mättnad. Om du äter upp en julbuffé på 10 minuter kan du räkna med att du: 1) har ätit alldeles för mycket pga. att du inte hinner uppfatta att du är mätt 2) behöver en tupplur på soffan eftersom du är proppmätt (så kallad matkoma). Kontentan är alltså att du ska äta långsamt för att hinna uppfatta din mättnadskänsla, och äta tills du är cirka 80% mätt. Du kommer känna dig mycket bättre efteråt, och slippa den uppsvällda känslan som för mycket mat kan ge.

5. Ät sötsaker med medvetenhet

Även vi på Uppsala Träningsstudio äter sötsaker vid utvalda tillfällen. Och det är helt okej. Det viktiga är att du är medveten OM att du äter sötsaker, och att du inte bara gör av ren vana eller av stress. Tänk igenom varför du äter det du äter och gör det för att det har ett värde – du ska inte äta bara för att.
 
6. Minimera intaget av alkohol

Alkoholintaget är något som kan öka runt juletider. Problemet med detta ur hälsosynpunkt är inte bara att det är beroendeframkallande, det innehåller också en väldigt stor mängd kalorier. Öl är ungefär som bröd i rinnande form med allt socker och alla kolhydrater som kommer med. Att dricka mycket alkohol i kombination med fet mat är också en riktig bov för dem som vill vara hälsosamma eller gå ner i vikt. Se därför till att dricka alkohol i en rimlig mängd. Ett litet glas vinglögg kommer inte göra att du går upp i vikt, men det gäller att inta allt med måtta.

7. Träna och håll igång kroppen även under julen

Om du vill må så bra som möjligt och känna dig som ditt bästa jag – då måste du fortsätta att träna och hålla igång även under julen. Att sitta stilla och äta kommer bara göra att du blir trött och orkeslös. Att träna innan julbordet kommer istället göra att du blir piggare, plus att du kommer förbränna maten du äter snabbare. Om du inte vet vad du ska göra – testa Uppsala Träningsstudios julpass med ett par raggsockor.

Julen behöver alltså inte innebära att du gör sämre val. Se bara till att tänka igenom vad du äter och varför.
 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln