1 Övning att testa nu: Floor press

Julen börjar närma sig och stressen börjar bli synlig hos många. Men jag hoppas verkligen att du fortfarande prioriterar din träning och får till dina träningspass som vanligt. Jag tycker att träning är något av det bästa för att minska stressen. Det tillåter mig att tänka på något helt annat – hjärnan får vila och musklerna får jobba.

Och på tal om muskler så skrev jag ett inlägg om hur du får till tekniken i bänkpressen nyligen. Om du inte har läst det – se till att göra det på direkten. För idag ska jag gå igenom ytterligare en pressövning som kommer göra att du blir ännu starkare i själva bänkpressen. Har du tröttnat på bänkpressen kan du istället se det här som ett alternativ.
 
Övningen jag talar om kallas för ”floor press”.

Namnet säger mycket om hur övningen ser ut. Du kommer helt enkelt att ligga på golvet och göra dina pressar.
 
Varför är den bra?

1. Eftersom floor press är en övning som isolerar överkroppen (du kan inte trycka ifrån med benen) kommer du att utveckla en bra styrka och öka på din muskulatur, detta eftersom du måste arbeta hårdare med de muskler som är aktiva under press-rörelsen.

2. Den ger armarna ett vältränad utseende då du verkligen får jobba på din tricepsuskulatur, eller det del som många kallar för ”gäddhäng”.

3. Den gör att du blir starkare i den vanliga bänkpressen.

4. Den är ett bra alternativ till bänkpressen om du har en historia av axelproblematik, då denna gör att din axel hela tiden håller sig i ett neutralt läge, och därmed minskar stressen på axeln.
 


Lite om utförandet:

1. Placera skivstången i en lagom höjd så att du kan lyfta av- och sätta tillbaka den kontrollerat.

2. Ligg på ryggen och placera fötterna i golvet. Se till att din ländrygg är nertryckt i marken. Om du börjar svanka försöker du göra en bänkpress – det är inte meningen.

3. Greppa skivstången med ett smalt, medel, eller brett grepp. Val av grepp beror på mycket såsom skadehistorik, rörlighet, dina träningsmål etc. Är du osäker – börja lite bredare än axelbrett så är du på den säkra sidan.

4. Tryck skulderbladen ner i golvet och ta ett stort andetag (så att du lyfter bröstkorgen).

5. Dra ut skivstången och låt den stanna några sekunder ovanför huvudet. Tänk dig sedan att du ska dra isär stången (här skapar du spänning runt skulderbladen) och gör en rodd-liknande rörelse med stången ner mot bröstbenet.

6. Ha armarna i en 45-70 gradig vinkel och parkera överarmarna/armbågarna i golvet. Denna paus ska du göra för att få ett stopp på skivstången - studsa inte upp vikterna!

7. Spänn magen och driv stången upp till startpositionen genom att sträcka på armarna.

Det som kan vara lite svårt med den här övningen är att du kanske inte alltid har tillgång till en ställning där du kan sänka ner stången såhär långt. Där kan ett alternativ vara att göra övningen med hantlar istället. Om du däremot har problemet att du inte kan lyfta av stången själv pga. För tunga vikter – sänk vikten eller ta med en träningskompis som kan passa dig i övningen.

Den här pressövningen är en av mina personliga favoriter, och jag är övertygad om att du också kommer att gilla den - bara du vågar testa!

Så se till att prova den nästa gång du är på gymmet!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln