"Flat butt syndrome" och hur du aktiverar rumpan

När jag kör bil hem till min familj i Dalarna brukar jag efter cirka 1 timme och 30 minuter känna hur skinkorna domnar bort successivt. Jag har då suttit blixtstilla under den tiden och förmodligen inte spänt mina skinkor över huvudtaget. Jag är däremot så otroligt glad att det händer någon gång i bland, och att det inte är min vardag. För hur skulle min rumpa se ut? Tyvärr så är det väldigt många människors vardag att sitta på ett kontor, köra lastbil eller jobba i en telefonväxel - allihopa sittandes. Och vad händer egentligen om vi dessutom inte tränar eller aktiverar den på annat sätt? Jo - rumpan kopplas ur.

Vi kallar det för "Flat Butt Syndrome".

Det här kan hända av olika anledningar, och det innebär det skapas som en rak linje från ländryggen ner till knäna. För att göra det extra tydligt tar jag hjälp av våra kändisar Tara Reid och Beyoncé.
 

Du kanske ser ganska tydligt vem som tränar? Tara borde antagligen fimpa ciggen och anlita en tränare. Men det är bara min åsikt.

Frågan är då: Vad är det som skapar en platt rumpa?

1. Stillasittande (IT´S THE DEVIL!!!)

Kontorsjobb är problematiska på många olika sätt.  För det första så förbränner det inte speciellt många kalorier, men, det innebär också en ställning i kroppen som gör att vår rumpa jobbar sig mer och mer neråt.

När vi sitter på vår rumpa under väldigt lång tid minskar vi blodflödet till vår vävnad. Detta leder till en dysfunktion i vår sätesmuskulatur och i längden en minskad muskelmassa. Det finns en anledning till uttrycket:
 

"If you don´t use it - you will loose it"
 

Allt detta stillasittande kommer tyvärr med fler dåliga nyheter. En dålig hållning (aka. ihopsjunken Quasimodo) kommer göra att din ländrygg och höft känns riktigt dåligt, vilket kommer ge känslan av att din mage och bålmuskulatur är med ihopsjunken är vad den egentligen är. Du kommer att känna dig sämre och se sämre ut. punkt.


2. För mycket, och fel val av cardio-träning

Om du går in på ett helt vanligt komersiellt gym klockan 17.00 en vardag kommer du mötas av en storm människor som slåss för att komma fram till löpbandet och roddmaskinen. Alla vill komma i form och bli deras bästa jag. Problemet med dessa maskiner (om man vill bygga en snygg, vältränad rumpa), är att de motverkar själva syftet. De är bra för att få upp pulsen och stärka ditt hjärta - men de gör i princip ingenting för att stärka din sätesmuskulatur.

Löpband och vanlig löpning också för den delen kommer med ett stort problem: Och det är att många springer med ganska dålig form.  Den här dåliga formen skapar hos många en dålig hållning och en flexion i ryggen, vilket gör att sätesmuskulaturen inte kan arbeta, dvs. vi tappar alla chanser till en ordentlig aktivering i rumpan.
 

Den första löparen visar en neutral hållning, medan den andra demonstrerar en dålig hållning där sätesmuskulaturen kopplas ur.

3. Fel val av styrkeövningar

Många har säkerligen förstått att styrketräning är en jätteviktig del i att få en välfungerande och snygg rumpa, men, vad många glömmer, är att faktiskt lägga in ordentliga rump-övningar. Det är så lätt att hamna i övningar som är dominanta för framsidan såsom armhävningar och olika pressövningar. Men det är också vanligt att man använder till exempel knäböj och utfall - men med helt fel teknik. Det är alltså viktigt att hitta övningar som verkligen belastar baksidan och övningar som får dina skinkor att brinna! Och jag lovar, jag ska ge dig lite exempel...

Vad jag tycker fungerar otroligt bra för att verkligen aktivera rumpan, är olika varianter av höftlyft och övningar med gummiband. Om du inte tror mig - testa serien med övningar nedan.
 


Andra övningar som är bra för att stärka rumpan är exempelvis marklyft med kettlebell...
 


...eller RDL´s (Romanian Deadlift).
 

Dessa två övningar är helt fantastiska när man lär sig tekniken korrekt.

Att ha en vältränad rumpa är inte bara viktigt för den estetiska biten, utan det handlar också om att bibehålla en hälsosam rygg och höft. 

Det bästa vore alltså att sluta sitta över huvudtaget, men även jag kan förstå att det inte alltid är ett alternativ (jag sitter exemepelvis just nu). Men det handlar om att försöka minimera skadan. Om du sitter 8 timmar om dagen vore det en jättebra idé att börja aktivera dina stackars sätesmuskler som inte får någon kärlek alls när du sitter på din kontorsstol. Så ta dig till gymmet och börja köra järnet på rumpan - det kommer göra dig mycket gladare och piggare, och din rumpa, höft och rygg kommer att tacka dig!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln