Snabba tips för att få en bättre teknik i bänkpressen

Låt oss vara ärliga: Bänkpressen är en övning som de allra flesta gillar - kvinna som man. Även om vi kvinnor inte talar om det lika mycket som män - så kan vi också njuta av lite pressar med tunga vikter då och då.

När jag tränade och tävlade inom styrkelyft så var bänkpressen den svåraste övningen. Det var just den övningen som var tuffast att öka belastningen på. Så lite som 0.5 kilos ökning kunde kännas som ett berg, och tekniken var verkligen allt. Så fort stången kom lite snett eller greppet blev fel - gick det inte att genomföra lyftet på ett bra sätt.

 

"Med det sagt vill jag också göra det klart för dig som är kvinna, att du inte kommer att få bulkiga muskler för att du kör bänkpress"Som du kanske förstår så är tekniken en väldigt stor del när det gäller bänkpressen. Visst, du kan alltid pressa upp en del på ren vilja, men samtidigt vill vi ju ha våra axlar i behåll och undvika skador.

Så varför ska du ägna dig åt den här övningen?

Du bygger upp en bra styrka i bröstpartiet

En av de stora anledningarna till att många använder sig av just bänkpressen, är ju att den bygger upp en bra styrka i bröstmuskulaturen. Den brukar vara en favorit hos många män på grund av just den effekten - att bygga stora pecs! Med det sagt vill jag också göra det klart för dig som är kvinna, att du inte kommer att få bulkiga muskler för att du kör bänkpress. Precis som all styrketräning måste du kämpa nästa onaturligt hårt för att nå en sådan effekt.

Övningen ökar din förbränning och ger dina armar en stark look

Jag gillar bänkpressen för att det är en utmanande övning, men, det är också en övning som ger armar och bröstparti ett vältränat utseende - vilket jag är övertygad om att många är ute efter. Att lyfta vikter är positivt för förbränningen och du kan öka det som kallas för "lean mass" (den fettfria massan). Win win om du frågar mig!

Den kan öka din prestation i andra övningar

Att vara stark i bröstpartiet, armar och rygg - kommer att göra dig stark även i andra övningar. Ett exempel är armhävningen. Bänkpressen kommer göra dig starkare i armhävningar, och armhävningar kommer göra dig starkare i bänkpressen. Det är därför det är viktigt att göra kompletterande övningar i ett träningsprogram - just för att de kompletterar varandra.

Så nu när vi är överens om att bänkpressen är en schysst övning, är det dags för lite snabba tips:
 Videon säger det mesta gällande tekniken - men låt oss göra en summering:
 

3 saker att tänka på i din positionering

1. Stången i ögonhöjd.
2. Fötterna i golvet.
3. Lite mer än axelbrett grepp.

3 saker att tänka på i utförandet

1. Spänn rumpan - ordentligt!
2. Tryck ner skulderbladen i bänken och tänk att du ska dra isär stången.
3. Ro stången ner mot bröstbenet
 


Sådär, då har vi gått igenom lite snabba tips för hur du korrekt utför en bänkpress med skivstång. Och du bör vara medveten om att det finns många olika sätt att göra övningen på. Och sättet du väljer beror egentligen på vilken målsättning du har med din träning. Jag upplever det som att många vill köra den här övningen för att må bra, se bra ut och känna sig starka. Och det är just den tekniken jag har gått igenom. Det är inga krusiduller eller konstigheter - en helt vanlig bänkpress.

Jag hoppas att du har fått ut något av dagens inlägg. Kanske har du lärt dig något nytt eller kanske har du blivit sugen på att testa övningen för första gången? Oavsett så önskar jag dig ett stort lycka till med dina pressar!

Och kom ihåg: Du är GRYM!

 

Etiketter: bänkpress tunga lyft

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln