Bli stark som en Björn med den här övningen

När jag var liten brukade jag kolla på Bamse - världens starkaste björn. Han var verkligen min idol. Jag såg honom på tv, jag läste alla serietidningar och jag hade en stor affisch med honom på min vägg (innan Backstreet Boys tog över...). Så jag tycker inte att det är så konstigt att övningen jag ska gå igenom idag, är en av mina favoriter. 

Vi vet alla att björnar är starka. Även om just Bamse tar ett preparat för att bli stark, så vill jag ändå tro att han har någon form av grundstyrka. 
 


Man lyfter inte sina vänner på varsin arm utan styrka, och framför allt inte utan en god bålstyrka. Och det är precis vad jag ska bjuda dig på idag - en grym övning för att stärka upp bålen! 

Du ska inte tro att jag har pratat om Bamse för ingenting (jag berättar inte för vem som helst om mina barndomsidoler). Nej, det är för att dagens övning har ett så passande namn - nämligen: BJÖRNEN. 

Jag gillar den här övningen av flera olika anledningar. För det första så är den så galet effektiv om man gör den rätt. Men, det är också en väldigt bra övning för dig med en ökad svank! Den tillåter dig nämligen att sätta höften i ett bättre och ett mer neutralt läge. 

I videon nedan kommer jag att visa två olika varianter av björnen. Nivå 1 och Nivå 2. Du väljer själv vilken du använder, men jag rekommenderar att du startar med nivå 1, då denna är lite mildare för axlarna än nivå 2. 
 


Lite om utförandet:
 

Nivå 1: 
1. Ställ dig på alla fyra med knäna under höften och händerna under axlarna. 
2. Börja med att pressa ryggen upp mot taket med hjälp av händerna samt höften. 
3. Lyft sedan knäna några centimeter från golvet (fortsätt att pressa upp ryggen). 

Förhoppningsvis känner du hur magen får jobba när du lyfter knäna från marken. Om du har svårt att hitta aktiveringen - tänk dig att du ska pressa svansen mellan benen, det brukar göra susen! Håll den statiska positionen 10-20 sekunder och upprepa 3-6 gånger. 

Nivå 2: 
1. Utgå från björnen nivå 1 och starta med riktlinjerna för den (se ovan). 
2. När du har lyft upp knäna från golvet så fortsätter du att sträcka ut benen. Detta kommer göra att ännu mer tyngd läggs fram på armar och axlar. Tänk på att du inte ska göra "hunden" där du trycker tyngden bakåt - utan belastningen ska vara fram på armarna. 

Du kan välja att göra nivå 2 till en statisk övning där du håller 10-20 sekunder, eller så gör du den till en dynamisk variant där du går från nivå 1 till nivå 2 och växlar däremellan. Men, försök att inte sätta ner knäna i golvet! 

Jag tror att du kommer gilla, eller snarare skapa en hat-kärlek till den här övningen. Den är otroligt jobbig, men den har en riktigt bra effekt, och den kan verkligen få dina magmuskler att få den där brännande känslan. Och tro inte att övningen inte kräver kontroll - du kommer få kämpa för att inte sätta ner knäna i golvet! Om du inte tror mig - testa övningen här och nu, eller nästa gång du är på gymmet! 

Lycka till!
 


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln