Massera dina fotsulor för minskad smärta och ökad rörlighet


För några veckor sedan var jag på ett pass i yin-yoga. Passet är utmanande på flera sätt: Dels så förekommer det positioner som man ska hålla under flera minuter (ibland känns det som en evíghet), och för mig är det ganska utmanande att bara slappna av och fokusera på att inte tänka.

En bit in i passet skulle vi sätta oss i en position för att stretcha ut muskler och bindväv under fotsulan. Läraren beskrev det som en av passets mest utmanande positioner, och jag kunde se hur hela salen kved och skapade en mängd olika ansiktsuttryck under loppet av några minuter. 

Och det är ett faktum:  Många har problem med spända muskler under fotsulan! 

Att gå på fotmassage kan kännas otroligt bra, men, det är inte säkert att det gör ett smack för att hjälpa dig bli av med smärta eller bli mer rörlig. Om du vill att massagen ska hjälpa, är det viktigt att förstå vad som finns inuti. Och det finns faktiskt 7 stycken muskler bara under foten, och alla har olika uppgifter, precis som att alla kan ge olika smärta när de blir spända.

Massera för minskad smärta och ökad rörlighet

Bilden visar en höftfällning där ryggen är neutral. 

Vi ska göra ett litet experiment här och nu, för att se vilken effekt massage kan ha på rörligheten! Plocka fram en bandy-eller golfboll och ett måttband (om du har något). 

1. Fäll fram överkroppen genom att göra en höftfällning (se bilden ovan). För att det här ska fungera är förutsättningarna att du inte rundar ryggen. Då kommer du att ta ut din rörlighet i ryggen istället för i baksidan. 

2.Sträck ut dina armar så de hänger rakt ner mot golvet, och mät avståndet från långfingret och ner till golvet. 

3. Kom tillbaka upp till stående, placera bandy- eller golfbollen under foten, och massera 1 minut under varje fot. 

4. Gör om samma mätning och se ifall avståndet ner till golvet har förändrats. 

 

Vad fick du för resultat? 
 


Förhoppningsvis så minskade du ditt avstånd till golvet med en eller flera centimeter.

Det här experimentet visar väldigt väl vad som händer när vi släpper på spänningar i våra muskler och vår bindväv. Hela kroppen hänger samman, och genom att massera och släppa på spänningar under fotsulan – förlänger du hela baksidan. Det har alltså en helt otrolig effekt (och kan vara ett bra partytrick på nästa fest..). 

Så om du har problem med dina fötter eller är väldigt stram i baksidan – testa massera dig själv under fotsulan. Det kan göra väldigt ont och kännas ömt – men ge det en chans, jag är säker på att det kommer ha en bra effekt. Kör ett par minuter under varje fot, dagligen eller några gånger i veckan.

För mig var det alltså inga problem att sitta i den där yogapositionen och stretcha ut fotsulan. Men å andra sidan brukar jag massera mina fötter med en bandyboll nästan varje dag. 

Testa du också!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln