Balansera dina rörelser som en Ninja

I måndags hade jag äran att få vara med i Uppsala Nya Tidning tillsammans med min kund Solrun, där de gjorde ett reportage om träning för äldre. Du kan läsa hela artikeln HÄR. 
 

(Foto: Emma-Sofia Olsson. Bilden är lånad från www.unt.se) 
 

En viktig del att involvera i träning för äldre är balansen. Men det är inte bara äldre som behöver träna balans. Det spelar egentligen ingen roll om du är 20 år eller 80 år - balansen är ändå viktig att träna. För om något, så är balans en färskvara. Den kommer att försämras med åren och kräver att du upprätthåller den. Små barn behöver oftast inte oroa sig för att balansen ska svika, för de rör på sig och utmanar balanssinnet helt naturligt.

 

"Det är när vi blir äldre och mer stillasittande som vi behöver träna balansen för att bibehålla den"Det är när vi blir äldre och mer stillasittande som vi behöver träna balansen för att bibehålla den. Det är på grund av vårt försämrade balanssinne som vi ofta inte kan åka karuseller när vi blir vuxna - fast vi kunde åka slänggungan 100 gånger som barn utan att kräkas...( jag hatar slänggungan...). 

Balansen är helt enkelt något som inte kommer naturligt för oss längre - vilket tvingar oss att träna den. Och det har många fördelaktiga effekter: 

1. Ökar din balans (såklart)
2. Ökar din stabilitet
2. Stärker muskler och ligament runt leder 
3. Ökar din koordination 
4. Minskar fallrisken hos äldre 
5. Gör dig stabil som en ninja! 

Med mera. 

Tyvärr så är inte balansträning något självklart inslag i träningsprogrammen idag. Men faktum är att du inte behöver träna din balans "classic style" genom att balansera på en balansplatta eller bosu-boll.  Det finns också andra sätt. Du kan exempelvis involvera din balans i dina styrkeövningar. Det viktiga är att du hittar din nivå, och jobbar därifrån. 

Övningarna som kommer nedan baseras allihopa på höftfällningen, som du ska försöka göra på ett ben. Om du inte vet vad en höftfällning är - läs mitt inlägg som handlar om just det. 

1-bens höftfällning i TRX-band 

Det här en steg 1 i att göra enbenshöftfällningen. TRX-bandet hjälper dig att balansera upp rörelsen samtidigt som du får träna upp balansen och stabiliteten. Tänk på att du hela tiden ska sträva mot att ha en neutral rygg och undvika att runda ryggen. 1-bens höftfällning 

Enbenshöftfällningen är nästa steg och du försöker att göra den helt utan assistans. Även här ska du tänka på att ha en neutral rygg och kontrollera rörelsen. Gör den i ett långsamt tempo och sträva hela tiden mot att ha kontroll. Det kan hjälpa att fästa blicken på en specifik punkt. 1-bens höftfällning med vikt 

Enbenshöftfällning med vikt är den svåraste av dessa övningar och den kräver att du har god teknik i höftfällningen samt att du kan kontrollera balansen på ett bra sätt.  

Om du har bra balans är detta en perfekt övning för att utmana kroppen och få en grym styrkeövning till ditt program. Du kommer att stärka upp baksida lår, rumpa och rygg på köpet! Du kan använda kettlebell, hantel eller skivstång. Kom dock ihåg att du väljer en vikt som du kan kontrollera och samtidigt bibehålla en nutral rygg. 

Att träna upp balansen kan vara svårt och kräver en del tålamod - men, det behöver absolut inte vara tråkigt! Du kan göra det precis så utmanande som du vill, och att involvera den i en styrkeövning gör att du får fler effekter på köpet! 

Så missa inte att lägga in lite balansträning nästa gång du är på gymmet! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln