Hur du får till träningen - 3 Tips för mammor 

Är du nybliven mamma? 

Vill du komma igång med träningen, men känner att tiden inte räcker till?


- Det finns faktiskt en lösning! 

Jag träffar många mammor som har problem att få in träningen i sin vardag. De varvar mellan att amma, byta blöjor, vagga, ta hand om hemmet och allt annat som ska göras med en liten bebis. Och det är helt klart att man måste ta hand om sitt barn, men, det är ju också SÅ viktigt att ta hand om sig själv. 

Att vara nybliven mamma kan vara övermäktigt, och det är mycket att vänja sig vid. Bland annat kanske man får betydligt mindre sömn än tidigare, samt att kroppen har genomgått en stor förändring under graviditeten - det kan ibland vara svårt att känna igen sin kropp. Det är alltså viktigt att du vilar och återhämtar dig ordentligt innan du funderar på att starta igång träningen. Jag skrev ett inlägg om detta tidigare vilket kan vara bra att läsa:

Hur du kommer tillbaka efter förlossningen i 4 steg. 

Om du nu har kommit till det stadie där du vill köra igång med träningen, har jag 3 tips för hur du får in träningen i din vardag: 

1. Dela upp passet under dagen 

Att skaffa barnvakt och åka till gymmet känns för många mammor omöjligt. Att köra ett träningspass som tar en timme hemma kan också kännas svårt. Och du behöver faktiskt inte göra något av dessa för att träningen ska ha en effekt. Om du har ett träningsprogram eller övningar som du ska köra - dela upp dem under dagen. Det spelar ingen roll om du gör övningarna i följd eller om du delar upp dem - det viktiga är att det blir av! Varför inte köra 1-2 övningar medans ditt barn sover? Därefter kanske du kan köra ett par övningar när din partner har kommit hem? Det finns alltid tid - det gäller bara att prioritera.  

2. Det är alltid bättre att göra någonting än ingenting 

Du kanske tänker att du inte hinner träna för att du inte hinner köra igenom hela träningsprogrammet? Försök att släppa den tanken och fokusera på att resultat handlar om att bygga en stadig rutin. Om du har 5 minuter så hinner du göra 1-2 övningar. Det kan vara en rörlighetsövning, självmassage, en styrkeövning etc. I början handlar det om att göra någonting istället för att inte göra något alls.  

3. Små saker kan göra stor skillnad - bygg en rutin 

Som jag nämnde ovan handlar det om att bygga nya rutiner. Du kanske hade en jättebra träningsrutin innan och under graviditeten, men, som är svår att upprätthålla nu. Det betyder att du behöver bygga in nya rutiner, där du tränar när det passar din bebis rutiner (den nya "bossen" i hushållet). Det handlar alltså om att anpassa din nya träningsrutin till den vardag som du lever i idag. 

Som du märker finns det olika sätt att väva in träningen i en fullspäckad vardag, och jag är säker på att du kan pussla lite under dagen för att få till din träning. Det behöver inte vara ett helt träningspass - gör så mycket som du känner att du hinner. Träningen ska inte bli en stress, det ska vara ett sätt att motverka stress och ge din kropp den styrka som den behöver för att fungera.

Och kom ihåg! Du är GRYM som mamma! Om du inte hinner med lika mycket träning som du hade planerat - skit samma! Ta nya tag och sträva hela tiden mot att bli den bästa versionen av dig själv - det förtjänar du! 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter