Det handlar inte bara om att lägga om kosten - 4 Tips för hur du skapar en ny vana

Om vi alla skulle ställa oss frågan vad en sund kosthållning innebär, så är jag ganska övertygad om att många skulle komma med samma svar. Anledningen till detta är för att vi vet vad vi ska äta för att må bra. Problemet är att det som låter bra i teorin, inte alltid går att få till i praktiken.

För att göra en stor förändring krävs en stark inre motivation. För majoriteten fungerar det inte att lägga om allt på en gång, det blir för svårt. Att skapa en kosthållning som fungerar i längden handlar mer om att skapa nya vanor, som håller livet ut.

Därav: Mina 4 bästa tips till hur du skapar en ny vana

Tips # 1 Skapa en vana i taget

Det sägs att det tar flera veckor att lära in en ny vana. Du kanske kan föreställa dig hur lång tid det tog innan du självmant började borsta tänderna på kvällen. Precis som vi var tvugna att lära oss borsta tänderna varje kväll när vi var små, måste vi också träna på nya kostvanor. Vi behöver göra samma sak om och om igen, tills vanan sitter av sig själv. Att lära in 20 nya vanor på en gång blir tufft. Välj istället EN vana som du upprepar tills den sitter - det kommer att öka dina chanser att lyckas markant. Först när den vanan sitter, lägger du till en ny. 
 
Tips # 2 Ha en tydlig målsättning

Se till att du vet vad det är du vill uppnå. För att du ska lyckas med en ny vana är det viktigt att du själv vet varför du vill göra den förändringen – du behöver ha en inre motivation. Om din sambo/man/fru skulle säga åt dig att du måste gå ner i vikt kommer du antagligen bara fnysa och strunta i samtalet – motivationen kommer inte från dig själv. Ett exempel på en inre motivation kan vara att du måste gå ner i vikt för att kunna bli gravid, eller för att orka leka med dina barn. 
 
Tips # 3 Gå med i en grupp 

När flera personer med samma målsättning samlas och lär känna varandra – det är då magin startar! Att vara med i en kostgrupp innebär att du har uttalat din målsättning för 10, 15 eller kanske till och med 20 andra personer. De vet varför du är där, och de är själva där av samma orsak. Det är en sak att göra sig själv besviken – men det är en helt annan att göra 20 andra personer besvikna.  
 
Tips # 4 Ha en plan och se till att du har stöd från din omgivning

Att planera är A och O för att lyckas med en kostförändring.  Om du inte vet hur du ska göra – ta hjälp! Det är också viktigt att du har stöd från din omgivning. Se till att din man/hustru/sambo är väl införstådd i vad du ska göra. Det blir otroligt svårt att göra en förändring när personen som står en närmast jobbar i motsatt riktning. 

Tänk på att det tar tid att skapa något hållbart och hälsosamt. Att gå ner i vikt eller att lära sig äta bra sker inte över en natt eller över en snabb viktnedgångskur. Det kräver engagemang, vilja och motivation, och det är bara du som kan hitta den där motivationen till att göra en förändring. 
 

Etiketter: kost vanor

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter