Fixa din knäböj - 3 snabba tips!

För några år sedan hade jag en kollega som tränade med en kund i gymmet, som jag sedan skulle ta över. Hon beskrev för mig hur den här personen ville ha hjälp med tekniken i knäböjen, men att det inte är något man fixar på en timme. Nästa tillfälle när jag skulle träna med kunden, började vi prata om knäböjen och jag kollade på hennes teknik. Jag gav henne några enkla riktlinjer och hennes knäböj var fixad på mindre än 5 minuter. Jag vet inte om min kollega bara ville sälja fler timmar, men en knäböj går oftast att fixa på några minuter - så länge man har rätt förutsättningar och rätt redskap! 


Knäböj är en övning som borde vara med i allas träningsprogram - på ett eller annat sätt. Knäböj är inte bara en övning som tränar upp förmågan att sätta sig ner och ställa sig upp, den kommer också: 

1. Ge dig starka ben.
2. Ge dig en grym rumpa
3. Öka din fettförbränning
4. Hjälpa dig att gå ner i vikt
5. Tighta till kroppen


Nog med anledningar att göra den skulle jag säga!

Problemet med knäböjen är att den kräver en viss teknik. Och som alltid i träningsbranchen finns det tusen olika sätt att göra det på, och alla säger olika. Jag tänkte idag ge dig mina 3 bästa tips för hur du städar upp din teknik i knäböjen - vilket kommer göra att du får ut betydligt mer av övningen, när du gör den rätt! 


1. Våga fälla fram i höften 
 


När jag startar upp träningen med en ny kund, brukar jag alltid gå igenom knäböjen som en av basövningarna. Och ganska ofta vill personen göra en knäböj, med ryggen helt vertikal. Precis som det är en myt att det skulle vara skadligt för knäna att gå ner djupt, är det också en myt att ryggen ska vara vertikal. Om du testar att göra en knäböj med vertikal rygg kommer du nog märka snabbt att du inte kommer speciellt långt ner. Utan att ramla bakåt då förstås. 

För att du ska kunna göra en knäböj MÅSTE du fälla fram i höften - annars får du inte tillräckligt stort rörelseomfång för att kunna utföra övningen. Observera dock att det är stor skillnad på att göra en höftfällning och att fälla fram i ryggen. Du ska alltså ha ryggen neutral (inte rundad), samtidigt som du fäller fram i höften 


2. Placera en boll/bänk/box bakom dig 
 


När jag var liten hade jag stora problem när jag startade min karriär inom konståkning. Det fanns en övning som kallades för "köttbullen", vilket i själva verket var en djup knäböj. Jag kunde inte komma ner i köttbullen utan att ramla bakåt, och jag förstog inte varför! Som du förstår så blev min konståkningskarriär inte speciellt lång, men idag har jag i alla fall lärt mig att göra en knäböj korrekt. Och det handlar mycket om att kunna trycka rumpan bakåt - utan att tappa tyngden från fötterna. 

Ett hett tips är därför att placera en boll, bräda eller bänk bakom dig när du gör din knäböj. Då kan du testa att trycka rumpan bakåt - utan att riskera att ramla. I värsta fall får du bara sätta dig ner på bänken. Om någon hade lärt mig detta när jag var ung hade du kanske sett mig i konståknings-VM.....

3. Håll en vikt framför kroppen
 


Det här tipset är nästan som ett partytrick! Jag kan inte minnas någon som inte har fått till en bra knäböj med en vikt framför kroppen! När du får den här mottyngden framför bröstkorgen kommer det kännas som du har löst världens alla problem. Genom att pressa tyngden lite framåt - kan du trycka dig själv mer bakåt - samtidigt som du behåller en jämn tyngd på fötterna. Hur bra som helst! Se dock till att du inte tar en FÖR tung vikt, då kan det bli problem på andra sätt... 

Att få till en knäböj rätt handlar inte om mirakel, gener eller tur. Det handlar om att få rätt riktlinjer, samt jobba på de saker som begränsar tekniken. Så gå ut i gymmet och testa de här tipsen, så är jag övertygad om att din teknik kommer städas upp ganska snabbt! Om inte, så är du varmt välkommen att höra av dig! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter