Hur du aktiverar dina inre magmuskler


Om du är gravid eller nyligen har fått barn - är jag säker på att du har hört hur viktigt det är att träna upp sina magmuskler, både före och efter förlossningen.

Precis som du säkerligen har hört 1000 gånger hur viktigt det är, har du säkert också hört 1000 olika sätt att göra det på. Välkommen till träningsbranschen!

Därför tänkte jag idag göra ett försök till att reda ut alla frågetecken inom magträning, och steg för steg gå igenom hur du aktiverar dina inre magmuskler på ett enkelt och skonsamt sätt. Och det gäller inte bara dig som är nyförlöst eller väntar barn - alla har nytta av att kunna aktivera sina magmuskler.
 


"Ha lite tålamod och låt det ta tid!"


Om du nu har kollat på videon och känner att du har ett stort frågetecken i pannan, vill jag bara trösta dig med att det är väldigt svårt i början! Det är inte samma aktivering som vi får vid en sit-up eller crunches. För en del kan det vara som att ge sig in i en helt ny värld! Så ha lite tålamod och låt det ta tid!
 

Aktivering steg för steg
 

1. Ligg på rygg, sitt på en stol, stå upp eller ligg på sidan (välj en position som är bekväm).

2. Placera dina fingrar på insidan av höftbenen. Om du är gravid kan det ibland vara svårt att känna den där utbuktningen som jag pratar om i videon på grund av magen. Då kan du istället gå på att magen ska dras lite inåt.

3. Ta ett andetag in genom näsan och försök slappna av i magen.

4. Andas ut genom munnen och blås försiktigt ut luften (tänkt dig att du blåser i ett sugrör) samtidigt som du föreställer dig att du ska dra höftbenen mot varandra, och dra in magen under naveln.

5. Upprepa samma procedur 8-12 gånger och byt ställning ifall du har väldigt svårt att hitta en aktivering.
 

"Om magen buktar utåt har du antagligen hittat en felaktig aktivering"


Precis som jag nämner i videon, så vill vi hitta en aktivering ganska långt ner - en bit ovanför pubisbenet. Om du sitter eller står upp kan du kontrollkolla i en spegel och försöka se hur du drar in den nedre delen av magen. Om magen istället buktar utåt har du antagligen hittat en felaktig aktivering, och då är det bara att omgruppera och börja om.

Som sagt, ge den här typen av träning lite tid. Det hela handlar om att lära hjärnan att aktivera rätt muskler vid rätt tidpunkt. Det kommer gå lättare och lättare ju mer du gör det. Så sträva mot att träna lite varje dag. Det är kontinuiteten som kommer göra den största skillnaden!

Vill du lära dig mer om hur du aktiverar dina magmuskler samt hur du kommer igång efter förlossningen? Ta chansen och gå med i min mamma-grupp som startar den 5:e september! Läs mer om gruppen här.


Mer läsning inom ämnet:


Lycka till med träningen!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter