1 riktigt effektiv bålövning att testa i helgen

Jag har många favoriter när det gäller bålträning, men en av de jag gillar mest tillhör familjen "skalbaggen". Precis som en skalbagge har ett skal som verkar okrossbart - kommer din bål bli okrossbar om du kontinuerligt gör denna typen av övningar (OBS! Inte bokstavligt talat! - Din bål kommer inte stå emot en påle i magen bara för att du gör skalbaggen!).

För det är ändå ganska schysst att ha en stark bål. Du kommer kunna lyfta tyngre i gymmet och du gör din kropp skottsäker mot ryggproblem och andra skavanker. Men det gäller ju att göra det också....

Först lite kort om andningen...

För att du ska få ut maximalt av övningen vill jag att du fokuserar lite extra på din andning. Den kommer nämligen hjälpa dig att skapa spänning i magmusklerna. För om det är en uppgift som dina magmuskler har så är det att hjälpa till att pressa ut luften ur dina lungor.

1. Andas in genom näsan och fyll dina lungor med luft.
2. Andas ut genom munnen och försök pressa ut så mycket luft som möjligt. Förställ dig att du har en ballong i munnen som du ska blåsa upp. Sluta inte föränn det känns som luften är slut......
3. Notera hur dina magmuskler måste jobba för att få ut det där lilla sista.

Du kan alltså använda andningen till att träna dina bålmuskler. Kan låta konstigt - men det är helt sant, och inte bara sant - sjukt effektivt!

Skalbaggen med armarna mot väggen

Jag förklarar en del av tekniken i videon. Men jag vill ändå trycka lite extra på att du ska föreställa dig att du har en handduk i svanken, som jag försöker dra loss. Du ska alltså pressa fast den där handduken som om det var det enda du ägde. Då lovar jag att du kommer pressa ur luften som tusan för att skapa den där spänningen i magen.

Om du känner att svanken börjar lyfta från golvet när du sträcker ut ett ben, kan övningen vara lite för tung. Försök då att stanna med foten där du fortfarande känner att ryggen pressas ner mot golvet.

Kör 6-8 repetitioner per ben.

Om du gör den här övningen rätt är jag ganska säker på att du kommer älska den. Eller hata den för att den är så jäkla tung. Oavsett så är det en riktigt bra övning. Tänk dock på att den kräver en hel del teknik, så ge inte upp om du inte får till det första gången du testar. Den kommer bli tyngre och tyngre ju mer rätt du gör.

Skulle du vilja testa på fler varianter av skalbaggen eller veta mer om hur du bygger dig en stark bål - kolla in vår core-workshop som går av stapeln den 10:e september!

Stort lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter