12 Tips för bättre sömn

Man kan göra allt rätt. Träna kontinuerligt och äta en perfekt kost. Men, det kan ändå vara så att man inte mår helt hundra, och det kan vara sömnen som är boven! I dagens inlägg kommer jag ge dig tipsen på hur du ska tänka kring sömn och göra vila till en del av din dagliga rutin! 

Om du har problem att gå ner i vikt, känner dig trött, seg och omotiverad - är det inte säkert att du kan skylla på att kosten inte fungerar eller att träningen inte har effekt. En stor del kan vara brist på sömn. Jag har haft flera klienter som gjort allting rätt när de gäller kost och träning - men de går ändå inte ner i vikt. Antagligen för att deras liv är otroligt stressigt och de får inte den sömn som kroppen behöver. 

Tyvärr så är våra liv så stressiga att de flesta vuxna får mindre än 7 timmar sömn per natt. Det blir också sämre och sämre för ungdomar som kan spendera hela nätter sittandes vid en dator eller framför en telefon. 

Vi förstör för oss själva och den där målsättningen att gå ner vi vikt och känna sig stark, snygg och full av energi - känns längre bort för varje dag som går. Men det går faktiskt att se ett mönster för hur din sömn fungerar - eller snarare, hur den inte fungerar: 
 

5 tecken på att din sömnrutin inte fungerar 


1. Du känner dig trögtänkt 
Det vi upplever och det vi lär oss processas under nattens sömn. Om vi stör den här processen kan vi uppleva allt från minskad koncentration, försämrat minne och förvirring. 

2. Du känner dig olycklig
När vi sover regleras vår hormonbalans i kroppen. När den här balansen blir störd kan det påverka vårt humör till det negativa, göra oss olyckliga och förstärka känslan av stress. 

3. Du blir ofta sjuk och drar på dig förkylningar stup i kvarten
Om vi inte får tillräckligt med sömn kommer inflammationsrisken i kroppen att öka. Det gör att vi blir mer känsliga för bakterier och virus, vi ökar risken för att bli sjuka och vi ökar även risken för hjärtsjukdom och andra sjukdomar relaterade till inflammation. 

4. Du har svårt att gå ner i vikt 
Dålig sömn är tätt kopplat till ökad fettmassa. Detta då en försämrad sömn stör din aptit, gör att du kan känna dig mer hungrig - vilket i sin tur ökar ditt kaloriintag. Det blir till en ond cirkel då en ökad fettmassa också kan påverka din sömn till det negativa. 

5. Dina träningspass känns alldeles för tunga 
Det är under sömnen som din kropp repareras och dina muskler bygger sig starkare. Om du tränar utan att få rätt återhämtning kommer ditt nervsystem att minska sin aktivitet, du får en minskad reaktionstid, låg energi och minskad motivation till att träna. 

1. Vakna vid rätt tid - Du kommer känna dig mer alert om du vaknar i ett tidigt sömnstadium. Om du känner dig groggy och seg - försök att hitta en app eller liknande som hjälper dig att vakna i rätt tid. 

2. Vakna av ljuset - Naturligt ljus höjer dina kortisolnivåer vilket är en bra grej på morgonen.

3. Sätt dig upp i sängen direkt - Att ligga och snooza kommer bara att göra dig tröttare. Sätt dig upp direkt och placera fötterna på golvet! 

4. Minska intaget av kaffe och alkohol - Drick inget kaffe efter klockan 14 och minska intaget av alkohol på kvällen. Båda dessa kan störa din djupsömn. 

5. Träna - Det är väl känt att träning kan ge dig en bättre sömn. Var dock försiktig med att träna sent på kvällen då detta kan ha en motsatt effekt. 

6. Ät en lagom middag - En för stor middag kan störa din sömn och göra det svårt att somna. Ät tills du är 80% mätt och nöj dig där. 

7. Skriv ner sådant som upptar dina tankar - Att få ner tankar på papper hjälper dig att slappna av. 

8. Lägg dig i samma tid varje kväll - Det håller dina hormoner i balans och ger dig en bra rutin. 

9. Sov minst 7 timmar - Ha som målsättning att sova 7-9 timmar. 

10. Slå av all elektronik minst 1 timme innan du ska sova - Ljuset från telefonen och datorn stör din hormonbalans och ger en sämre sömn. 

11. Ta 10 djupa andetag - Att varva ner innan du ska sova kommer ge dig en bättre sömnkvalitet. 

12. Gör ditt rum så mörkt som möjligt - Mörker kommer att stimulera din melatonin-produktion och ge dig bättre sömn.

Där har vi det! Varför sömn är så viktigt samt vad du kan göra för att förbättra den! Alltså: Om du sitter och läser det här inlägget sent på kvällen är det dags att adressera punkt 10! Så stäng av datorn, gå och lägg dig och gör allt för att skapa dig en bra sömnrutin - det kommer att göra stor skillnad för ditt välmående och dina målsättningar!  
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter