7 tips för en hälsosam(are) semester


Sommaren är en härlig årstid. Vi får mycket ljus på oss, vi tar ut vår semester, vi vilar upp oss och laddar batterierna inför hösten som kommer. Och det behöver vi. För det är ju faktiskt så att vi jobbar en väldigt stor del av våra liv. Och det gäller att vi tar hand om oss själva för att orka med vardagen utan att dras ner av stress och ohälsa.

Sommaren är den perfekta årstiden att lägga lite exta fokus på sitt välmående. Att göra träningen lekfull, träna utan tidspress och bara ta det i sin egen takt. Dessutom brukar det finnas gott om tid för återhämtning och möjligheten att äta hälsosam mat.

Då kanske du tänker: ”Men jag har inget gym att träna på under semestern!”

Inga problem! Det är just det som jag ska fokusera på idag. För oavsett vart du befinner dig, hur du bor eller vem du bor med – så har du alltid möjlighet att göra något! Du kan till och med befinna dig i en hytt på finlandsfärjan och fortfarande ha möjligheten att främja din hälsa. Du måste bara använda din kreativa del av hjärnan, och se möjligheter istället för hinder.

För om vi ska vara helt realistiska, så kommer det alltid komma tillfällen då du inte har tillgång till ett komplett gym, eller tillfällen som skapar en obekväm situation för dina rutiner. Du kanske ska på en tjänsteresa, hälsa på svärföräldrarna, åka på semester eller tälta på en camping. Det gäller alltså att hitta vägar som gör att du kan upprätthålla en bra rutin. Annars kommer du ständigt att hitta ursäkter för att inte träna eller äta bra.

”Alltså, njaeeee, jag hälsade på svärföräldrarna förra veckan, så jag kunde inte bestämma vad jag skulle äta eller träna tyvärr”.....

Ja, det går alltid att komma med ursäkter och undanflykter.

Eller så väljer du att fokusera på det du kan.

Jag befinner mig just nu i en stuga i småland, och jag har inte tillgång till min träningsstudio i uppsala (uppenbarligen). Men, jag har valt att fortsätta vara aktiv ändå, och äta så bra jag bara kan. Och egentligen behöver du inte fokusera specifikt på träningen - välj istället det som du behöver. Om du exempelvis behöver gå ner i vikt kanske det rätta valet är att fokusera på kosten?

Fokusera på det som är viktigt för dig

  1. Fokusera på din rörlighet: Yoga, rörlighetsträning, foamrolling etc.
  2. Fokusera på din kondition: Gå ut och spring! Det enklaste du kan göra på din semester.
  3. Fokusera på din kroppsviktsbaserade styrka: Armhävningar, plankor, knäböj, stå på händer, stå på huvudet, you name it! Kan du kontrollera din egen kroppsvikt har du kommit långt i styrkeväg.
  4. Fokusera på att varva ner din kropp och minska stress: Har du haft en väldigt stressig period kan det rätta valet vara att fokusera på meditation och nedvarvning.
  5. Fokusera på att anamma en mer hälsosam kosthållning: Under sommaren finns alla möjligheter att äta hälsosamt med alla färska grönsaker och bär. Det gäller bara att kunna motstå alla frestelser som uppstår under semestern.
  6. Fokusera på att öka din vardagsmotion: Gå ut och promenera i skogen, plocka bär, simma, cykla etc.
  7. Fokusera på din sömn: Passa på att sova ut ordentligt – det behöver både din kropp och ditt sinne.

Och så vidare....

Ta chansen nu när du har som mest energi. Det innebär också att du antagligen har som störst vilja att förändra något. En ny vana kommer inte av sig själv, den kommer av att du aktivt arbetar för att skapa den. Och det finns inget rätt tillfälle att göra det på – men, du kan i alla fall göra det under den tid som du har mest energi att stå emot frestelser, förbereda hälsosam mat eller att komma igång med träningen. Jag är säker på att det kommer kännas 1000 gånger jobbigare att ta sig till gymmet en snöig decemberdag efter jobbet, än en solig dag på din semester.
 

Ta tillfället i akt och gör något bra för din hälsa!

Etiketter: hälsa rutiner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter