Saftigt fröbröd med nötter och torkad frukt


Det är i mitten på juli, och semestern är ett faktum för de allra flesta. Jag själv befinner mig i en stuga i småland där jag sover, äter, tränar, golfar och njuter av solen. Det är fantastiskt vad lite ledighet kan göra med kroppen, känslan och välbefinnandet. Hur mycket man än älskar sitt jobb så behöver man också vara ledig.

Vad som är skönt med semester är att man kan ta dagen lite som den kommer. Jag har alltid gillat att baka och kom över ett otroligt enkelt recept på ett fröbröd i form. Jag brukar oftast lägga ut glutenfria recept här på bloggen, så jag vill bara vara tydlig med att detta inte är glutenfritt, men det går säkerligen att byta ut mjölet mot en glutenfri variant om så önskas.

Det här brödet innehåller nyttiga näringsämnen både från frukten och nötterna, och det är väldigt mättande. Perfekt att äta till en hälsosam sallad eller liknanade. Eller varför inte till morgonkaffet? Men som jag alltid brukar säga – ät det med måtta! Kolhydrater är inte djävulen, men det är väldigt lätt att äta för mycket.

Så, till receptet.

1 form Saftigt fröbröd med nötter och torkad frukt

 • 5 dl dinkelmjöl
 • 1 dl havregryn
 • 200 g torkad aprikos
 • 2 dl nötter (jag använde cashewnötter och hasselnötter)
 • ½ dl linfrö
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1 tsk salt
 • 4 dl naturell yoghurt (ta den fetare varianten och undvik lättprodukter)

 
Att toppa med:

 • Solroskärnor
 • Pumpafrön

 
Gör såhär:

 • Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
 • Ta fram en avlång form och smörj den med äkta smör.
 • I en bunke: Blanda dinkelmjöl och havregryn.
 • Hacka aprikoserna i mindre bitar, och blanda sedan ner aprikoserna, nötter, linfrö, bikarbonat och salt i mjölet och havregrynen.  
 • Häll upp degen i den smörade formen och toppa med solrosfrön och pumpafrön.
 • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme – håll koll!
 • Servera brödet med smör, ost och färska grönsaker.

 
Jag hoppas att du gillar brödet!
 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter