3 Myter om träningsvärk


Alla har vi någon gång haft träningsvärk. Har du haft det, då vet du om det! Träningsvärk är en slags smärta i musklerna, som kan uppstå exempelvis efter nya övningar och en ökad belastning. Ibland sitter den kvar i något dygn, och ibland kan den sitta kvar i flera dagar.

Men det finns också många missuppfattningar när det gäller träningsvärk. Det är inte helt ovanligt att träningsvärk är en strävan att få efter varje pass. Eller att man vill ha träningsvärk i tron om att passet inte ger effekt annars. Och det är nu dags att slå hål på dessa myter!

Myt #1. Träningsvärk är ett tecken på att passet har gett resultat

Träningsvärk är egentligen inget tecken på att träningen har gett resultat. Vem som helst kan skapa träningsvärk - men det behöver inte betyda att träningen har varit varken effektiv eller bra för dig. Träningsvärk beror på små bristningar i muskelcellerna vilket kan uppstå efter hård belastning. Om du belastar en muskel tillräckligt hårt får du alltså träningsvärk för att du har brutit ner muskelmassan. Men allt handlar inte om att bryta ner musklerna. Det handlar också om att lära hjärnan att koppla till en specifik muskel - för att skapa en rörelse.

Myt #2. Man ska ha träningsvärk efter alla pass

Som jag skrev ovan beror träningsvärk på att dina muskler ha fått små bristningar. När detta har skett försöker muskeln anpassa sig för att klara av samma belastning bättre nästa gång. Det är den här anpassningen som gör att vi minskar vår träningsvärk successivt. Att träningsvärken minskar med tiden är alltså inte ett tecken på att träningen är oeffektiv, utan att dina muskler har vant sig vid en viss typ av belasning och stimuli. Självklart så är det inget fel att ha träningsvärk heller, det är något som alla får. Men, det kanske inte är så roligt att gå runt med konstant värk, men det kanske bara är jag....?

Myt #3. Stretch hjälper mot träningsvärk

Många stretchar efter ett träningspass just för att slippa träningsvärk. Faktum är dock att stretching har väldigt liten effekt på att minimera värken. Däremot är rörlighet- och stretch bra för att öka rörligheten, samt för att minska skaderisken. Du bör alltså involvera rörlighetsövningar i din uppvärmning och i din vardag för att behålla en rörlig kropp - men det kommer ha väldigt liten effekt på att minska din träningsvärk.

Hur du kan påverka träningsvärken

Som du säkert vet kan träningsvärk kännas hemskt. Att ta sig ur sängen på morgonen blir ett helt projekt - för att inte tala om att sätta sig på toaletten efter ett riktigt tufft benpass.

Tränigsvärk är precis vad det låter som - VÄRK!

Men det finns olika sätt att behandla träningsvärken på och påverka den i positiv rikning:

Exempelvis:

1. Ta en promenad
2. Gå på yoga
3. Kör rörlighet
4. Gå på massage
5. Lägg dig på golvet och rulla på en foamroller
6. Kör ett lättare pass på gymmet

Alla dessa ökar blodgenomströmningen till musklerna, forslar bort slagg och gör dig mjukare.

Prova så får du se - och kom ihåg: Det finns många myter när det gäller träning!
Dessa är bara 3 av dem...
 
Etiketter: träningsvärk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter