1 övning som gör dig rörligare runt höften

Förra helgen var jag och hälsade på min familj hemma i dalarna. Där har jag en brorsdotter som snart fyller ett år. Hon är jätteduktig och har nu lärt sig både att sitta, stå och gå.

När hon ska hämta upp något från golvet gör hon en perfekt knäböj, vilket många vuxna inte har kvar rörligheten för att göra. När hon sitter på golvet använder hon helt naturligt en position, som jag använder själv och till mina kunder - som en övning för att öka upp rörligheten runt höften. Det är alltså en position som vi inte längre använder naturligt, eftersom vi har blivit för stela.

Det hela blir en ond cirkel. När vi är små har vi rörligheten för att röra oss normalt. Ju äldre vi blir, desto mer stillasittande blir vår livvstil, vilket medför en stel kropp.

Idag ska jag dela med mig av den övning som min brorsdotter använder när hon leker på golvet. Du ska få testa den som en övning för att öka upp din rörlighet runt höften - och i överkroppen.


Sittande rotation i höften - med framåtfällning
 


Utförande:
 

1. Sätt dig ner med hälarna i golvet. Fäll sedan båda knäna åt samma sida, så din häl hamnar ungefär i samma höjd som knäet.

2. Placera händerna i golvet bakom dig, luta dig lätt bakåt och tryck fram bröstkorgen - försök att få så mycket som möjligt av sittknölarna i golvet. Håll cirka 10 sekunder.

3. Placera sedan händerna framför dig och luta dig fram så mycket som du kan. Sträck fram armarna! Håll cirka 10 sekunder.

4. Upprepa 6-12 gånger och byt sedan sida.

Jag vet inte vad du tycker. Men jag skulle i alla fall vilja vara sådär rörlig som man är när man är barn. Att kunna sitta på golvet utan att känna att kroppen motarbetar rörelsen. För det är ändå en viss frihet att vara tillräckligt rörlig. Och jag är övertygad om att de flesta skulle må bättre av att lägga in lite mer rörlighetsträning, både på gymmet och i vardagen.

Nu har du inte tid att sitta här och läsa längre (du blir ännu mer stel) - Ner på golvet och testa övningen!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter