Uppvärmning för Golfare

Jag har inte alltid varit ett fan av golf. Längre tillbaka hade jag uppfattningen om att golf var något lite snobbigt. När jag skulle gå ut på niohålsbanan för att spela för första gången, var mitt största problem inte vilka klubbor jag spelade med. Det var snarare vad jag skulle ha på mig. Jag var övertygad om att alla golfklubbar har en strikt klädkod, och följer man den inte, så är det bara att åka hem.

Efter att ha letat i garderoben i cirka en timme och till slut tagit på mig något "som fick duga", åkte vi iväg till golfbanan. Som tur var fick jag förklarat för mig att de flesta golfklubbar har gått ifrån klädkoden, och man duger så länge man inte kommer dit i trasiga byxor och en skitig t-shirt.

Golf är något som har växt i mina ögon, inte bara för att klädkoden är borta, utan för att det är så roligt, utmanande ch avslappande. Med andra ord så gillar jag verkligen golf idag. Men det är en stor utmaning med all teknik som krävs för att få till en korrekt sving. Och för att man ska få till den här tekniken - krävs rätt rörlighet. En golfare kan träna hur mycket som helst med tekniken, men om inte rörligheten finns, kommer utvecklingen så småningom att stagnera.

Ett bra sätt att få in rörlighetsträning kontinuerligt, är att involvera den som uppvärmning inför varje golfrunda. Det kommer inte bara att öka din rörlighet och förbättra din teknik -det kommer också att förbereda din kropp och dina muskler - för det som kommer.

Det som är så bra med uppvärmningen som du ska få ta del av idag, är att du kan göra den på ranchen innan du börjar slå, eller innan du går ut på din runda. Allt du behöver är en golfklubba (förhoppningsvis har du en med dig....). Ta gärna en driver eller liknande då dessa klubbor är lite längre och kan passa övningarna bättre. Har du ingen driver? Ta det som är mest likt, eller låna av din golfkompis.

4 Övningar att göra innan din golfrunda
 


Att tänka på i utförandet:

1. Framåtlutad rotation

Se till att du gör rörelsen i höften när du fäller dig framåt. Det innebär att du ska ha en neutral ryggrad - inte rundad rygg! Det är bara när du gör en höftfällning som du kan ta ut rotationen i ryggraden optimalt. Den här övningen värmer upp och gynnar rörligheten i just rotationsrörelsen. Utför 8-12 gånger/sida.

2. Knäböj med sträckta armar

Greppa din klubba så brett som du behöver för att kunna ha raka armar. Gå sedan ner i en knäböj så djupt som du kan med en bra teknik. Även här ska du försöka hålla en neutral ryggrad och undvika att runda ryggen. Den här övningar tränar rörligheten i din bröstrygg, dina axlar och den nedre delen av kroppen. Plus att du får igång en riktigt bra cirkulation. Utför 8-12 gånger.

3. Stående väderkvarnen

Placera klubban mot dina axlar. Vrid tårna åt samma håll och tryck rumpan bakåt tills du börjar känna lite drag i baksida lår/rumpa. Försök sedan skapa en rotation i ryggraden och placera armbågen på insidan av ditt knä. Om du har svårt att komma ner hela vägen mot knäet - stanna innan du börjar runda din rygg! Tekniken är alltså viktigare än hur långt ner du kan komma.  Den här övningen gynnar din rörlighet runt höften samt din rotation i ryggraden. Utför 5-8 gånger/sida

4. Stående rotation i axlarna

Stå med lätt böjda knän för att undvika en ökad svank. Greppa klubban precis så brett som du behöver, för att kunna bibehålla raka armar genom rörelsen. Övningen gynnar rörligheten runt axlarna, bröstkorgen och förmågan att hålla höften stabil. Utför 8-12 gånger.

När jag skulle gå ut på min första golfrunda, var jag mer bekymrad över vilka kläder jag hade på mig. Idag bryr jag mig mer om att värma upp kroppen för att jag ska få en så bra runda som möjligt. Om du gör de här övningarna, kommer du inte bara att känna dig mer smidig när du går ut på banan. Dessa rörlighetsövningar kan faktiskt förbättra din teknik markant - speciellt om du skapar en rutin där du involverar övningarna ofta - exempelvis i din uppvärmning.

Lycka till med ditt golfande!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter