Mat är ingen belöning - Träning är inget straff

"Jag har tränat så sjukt hårt att jag förtjänar en pizza när jag kommer hem"

"Jag har ätit godis hela helgen - jag måste köra dubbla pass på måndag"

"Du kom sent till träningen - som straff får du springa 1000 meter!"

 


Vi äter nyttigt och räknar kalorier hela veckan, men när helgen kommer tycker vi att vi förtjänar något onyttigt - på grund av att vi har varit så duktiga i veckan. Det resulterar allt som ofta i en hel helg av onyttigheter och dåliga vanor. När måndagen sedan kommer, blir det dubbla pass på gymmet som ett straff efter helgens synder. Kanske inte låter så konstigt....

Men, det finns ett problem...

Om vi använder mat som ett sätt att bedöma vår prestation, kommer det bli väldigt svårt att hitta en bra balans. Dessutom kommer kosten att baseras på huruvida vi har gjort något bra eller dåligt, haft en bra eller dålig dag på jobbet eller om vi har gjort ett bra eller dåligt träningspass.

Det här är inget bra sätt att se på kost.

Vi vill istället ha en positiv inställning till mat, där vi kan hitta ett sätt att äta som gynnar vår livskvalitet. Mat som gör oss pigga, får oss att må bra och prestera bra på jobb, i privatlivet och i träning.

Att använda mat som belöning är heller ingenting vi ska lära våra barn. Om vi ger vårt barn godis varje gång denna har gjort något bra - ja, då kommer det att läras in och förväntas varje gång. Belöna i sådant fall ditt barn med något annat.

Träning som straff

Precis som med kosten så har det negativa konsekvenser att använda träning som ett sätt att straffa ett dåligt uppförande.

Ett exempel är en fotbollsträning. Ett av barnen har kommit försent till uppvärmningen och får tio minuters löpning som bestraffning för sitt dåliga uppförande. Det här barnet får direkt en negativ koppling till löpning och vet att alla de andra barnen tittar. Det som blir så fel, är att det här barnet får en negativ koppling till att springa - vilket fotboll går ut på. Det är alltså inget bra sätt att få någon motiverad till att bli bättre i sin sport, eller träning över huvud taget.

Om vi använder träning som ett straff, så kommer det förbli just ett straff, alltså något väldigt negativt. Istället för att se till att träningen gör oss starka och bygger upp vårt självförtroende, kommer den istället att bryta ner oss - bit för bit. Det är av just den anledningen som 100 armhävningar eller 4 varv runt löparbanan inte är ett bra sätt att få barn att göra rätt eller kompensera för att de inte har lyssnat. Varje gång träning ses som ett straff - tar det oss närmre en negativ syn av rörelse. Detsamma gäller oss vuxna.

Hitta andra lösningar

Istället för att belöna dig med mat varje gång du har haft en tuff dag eller när du har kört ett långt träningspass - belöna dig med något annat, något som känns värdefullt och ger dig en bra känsla. Det kan vara en massage (vem känner sig inte som en KUNG efter en massage?), nya träningskläder (höjer din självkänsla och ger dig en positiv känsla nästa gång du går in på gymmet) eller något annat som gör ditt liv lite bättre. Om du exempelvis vet om att du kommer ha en tuff period på jobbet - planera in en dag på spa när perioden beräknas vara slut, och se det som en belöning för ditt slit.

Anpassa träningen till din nivå och gör det lekfullt

Träning kan göra så otroligt mycket för ditt välmående. Det ökar inte bara din styrka, rörlighet och kardiovaskulära förmåga - det kommer också bygga ditt självförtroende! Jag vet ingenting som kan bygga upp en självkänsla så väl som styrketräning. När det görs på rätt sätt kommer du känna hur du hela tiden överträffar dina förväntningar och att du klarar av mer och mer. Samtidigt som du blir stark fysiskt, blir du också stark psykiskt.

Träning behöver inte heller vara så allvarligt. Det kan vara att träna inför en tävling eller för att bli bra på en sport. Men det kan också vara något lekfullt där du jobbar helt utan prestations-tänk eller målsättningar.

Hela vårt liv kretsar kring rutiner. Se därför till att skapa hälsosamma och positiva rutiner när det gäller träning och kost. Du kommer vinna så otroligt mycket på det i längden. Du förtjänar att må bra, äta bra och träna bra. Gör allt för att bygga upp en positiv bild kring kost och träning - både för din skull och dina barns skull!
 
Etiketter: träning kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter