1 fantastisk övning för att öka din axelrörlighet

Att vara rörlig i axlarna är inte bara viktigt för att du ska kunna ha en fin hållning. Det är också viktigt för att du ska kunna göra många övningar i gymmet. För det är faktiskt så, att du ska undvika att göra övningar som du inte har rörligheten för. Min kollega Tobias skrev ett väldigt bra inlägg där du själv får testa om du exempelvis bör göra pressar över huvudet eller ej. Du kan göra testet HÄR.

Pressar över huvudet är faktiskt ett bra exempel. Om du inte har rörligheten att hålla armarna ovanför huvudet utan att kompensera med exempelvis en ökad svank - då ska du absolut inte pressa över huvudet med en tung vikt i händerna. Made for disaster!

Men det är inte bara dem som vill pressa vikter över huvudet som bör jobba på rörligheten runt axlarna - det gäller oss alla, och speciellt dem med stillasittande arbeten. Jag pekar ofta ut er med stillasittande jobb som en målgrupp för rörlighetsträning runt axlarna och bröstryggen. Men det spelar egentligen inte så stor roll vad man jobbar med. Så länge man arbetar i repetativa rörelser med händerna framåt eller situationer där man "säckar" ihop - finns risken att rörligheten runt axlarna blir inkskränkt och man får varken pressa över huvudet eller en snygg hållning. Kontorsarbetare uppfyller just de kriterierna, så jag är ledsen, jag kommer antagligen fortsätta att referera till det yrket i fortsättningen också.

Men nu kommer vi till det roliga. För det finns ju alltid en lösning på problemet, vilket inkluderar motivation, kontinuitet och en grym övning.

Gummibandsrotationer på mage
 

Gör såhär:

1. Lägg dig på mage med pannan i golvet eller mot en kudde.
2. Fatta tag i ett gummiband med båda armarna sträckta som ett Y. Ju bredare du greppar, desto lättare kommer det bli. Testa dig fram för att hitta ett bra läge. 
3. Se till att du har dina armar raka hela vägen, och rotera sedan över bandet till svanken/rumpan, och gå tillbaka samma väg. Om du måste böja i armbågen är övningen för svår - då måste du flytta isär händerna tills du kan utföra övningen med raka armar.
4. Upprepa 8-15 gånger.

Övningen som min kollega Tobias visar på videon kan också göras i stående, men, jag vill att du ska göra den på mage för att tillåta nacken att slappna av, minimera din svank, samt ta ut rörelsen maximalt på rätt ställe. Om du står upp finns det många olika vägar som kroppen kan ta till för att kompensera en obekväm rörelse. Du får helt enkelt ta att din näsa släpar i golvet för en liten stund.

Och som jag alltid brukar poängtera, kommer du inte få resultat speciellt snabbt om du inte tillägger lite jävlar-anamma och lite rutin på dina övningar.
 

Är det viktigt - gör det varje dag!


Om du har som målsättning att kunna pressa över huvudet eller få en bättre hållning, se till att du faktiskt gör övningarna. För du kan ha hur många avancerade övningar som helst i din övningsbank, men det spelar ingen roll om du inte gör dem. Så plocka fram ditt gummiband ur garderoben, lägg dig på golvet och börja göra dina axelrotationer. För ingen kan göra saken bättre förutom du själv.

Stort lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter