Vad är en diastas?

Idag har vi kommit fram till ett väldigt viktigt ämne inom mammaträning - och det är magmusklerna. Under en graviditet växer magen successivt och blir större, vilket innebär att dina magmuskler separeras, och det kallas med en medicinsk term för "Diastasis Recti".

När jag pratar om magmusklerna så syftar jag till det vi kallar för "6-packet" -  de raka bukmusklerna som går från revbenen och ner till pubisbenet. Muskelseparationen uppstår då bindväven som håller ihop magmusklerna stretchas ut och försvagas till följd av en växande mage. En muskelseparation av det här slaget kan vara orsaken till att man kan ha kvar en "mamma-mage" en lång tid även efter förlossningen. 

Muskeldelningen kan förvärras under och efter graviditeten, det är därför det är så viktigt att träna i förebyggande syfte.

Vad kan en diastas leda till?

En diastas är inte bara en estetisk fråga, utan det handlar också om funktionen. En utbredd muskeldelning kommer inte att ge dig det stöd du behöver och detta kan leda till:

  • Oförmåga att hålla organen på rätt plats (organen skjuts framåt och nedåt, vilket är orsaken till att magen buktar ut).
  • Ökad risk för bråck, då organen trycker mot bindväven.
  • Ryggsmärtor.
  • Dålig hållning.
  • Problem att träna .
  • Problem i vardagen (magmusklerna används när du andas, hostar, nyser, krystar, tar dig upp från sittande/liggande och mycket mer!).
Det viktiga att komma ihåg när det gäller en diastas, är att bindväven som håller ihop dina magmuskler - förlorar sin förmåga att generera kraft.

Måste jag mäta min diastas?

Att mäta sin distas kan göras, men det är inte nödvändigt. Svårigheterna med att mäta en diastas är att det är svårt att få det exakt. Du kan använda dina fingrar för att mäta bredden på muskeldelningen, men, det är svårt att få ett exakt värde.

Så försök att inte hänga upp dig för mycket på hur stor din delning är. Fokusera istället på funktionen av dina magmuskler och träna upp bindvävens funktion att generera kraft. Det är långt viktigare än att veta exakt hur många fingrar som ryms i din delning.

Hur du vet att du har en diastas

Det är möjligt att du kan känna eller se delningen av magmusklerna när du kollar dig i spegeln. Din bindväv mellan magmusklerna kan vara svag och uttöjd, vilket kan göra att du kan trycka dina fingrar ganska långt in i magen, utan motstånd.

Du kan också känna när du tränar, att din mage putar ut, eller känslan av att du ska "falla fram" ur kroppen när du gör en frontlastad övning såsom plankan eller armhävningar.

Det är också vanligt att ha känslan av att inte få tillräcklig med stöd, från magmusklerna och bäckenbotten.

Men som sagt, diastas är ett vanligt problem, och även om det inte pratas så mycket om det, så är det jätteviktigt. Och du kommer snart att få tips på hur du tränar upp dina magmuskler och din bäckenbotten, för att du ska må så bra som möjligt, och känna att din kropp fungerar. Det är otroligt viktigt, både i det korta- och långa loppet.

Mer läsning om gravid/mamma-träning:

Träning under och efter graviditet
Vilka muskler handlar det om egentligen?
Vad händer i kroppen?


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter