Mamma-månad: Träning under och efter graviditet

Nu är det dags att ta upp ett helt nytt ämne här på bloggen! Jag kommer under en hel månad, att prata om träning under och efter graviditet.

Nu kanske alla män som läser min blogg fnyser och letar efter en utväg. Men faktum är att även män kan ha nytta av informationen som kommer, då män också kan drabbas av exempelvis diastas (muskeldelning). Dessutom är det väl inte helt fel att alla blivande pappor också får mer information om träning runt graviditeten? Jag tycker i alla fall att det är viktigt att både kvinnan och mannen vet vad som är viktigt att tänka på, och varför.

Jag nämnde ordet diastas ovan, och det är något som jag kommer återkomma till längre fram.  Idag kommer jag istället att ta upp olika anledningar till att träna under och efter graviditeten. Det är alltså i dagens inlägg som jag vill motivera dig till att börja träna, om du inte redan gör det. För när du blir gravid, är det inte bara dig själv du behöver tänka på längre. Du kommer genast att bli mer medveten om vad du äter och hur din hälsostatus ser ut, för att ditt barn ska må så bra som möjligt.

Men det är inte bara barnet som ska må bra – även du som bär på barnet förtjänar att må bra under din graviditet. Och något som bidrar till ett ökat välmående, är att träna.

Tyvärr så är det många kvinnor som blir lite rädda att träna när de får reda på att de är gravida. Och om du aldrig har tränat, så är det antagligen ingen bra idé att köra igång ett stenhårt träningsprogram under graviditeten, MEN, det är bra att starta igång i en lagom skala.


Varför är det viktigt att träna under graviditeten?  
 

  • Du kan minska din viktuppgång och din fettvikt under graviditeten.
  • Du mår bättre och blir piggare.
  • Du kan minimera smärta i axlar, rygg och skulderblad som kan komma till följd av en förändrad tyngdpunkt.
  • Träning under graviditet kan ge en lättare, kortare och mindre komplicerad förlossning.
  • Du får bättre förutsättningar för att återhämta dig och komma tillbaka efter din förlossning.
  • Genom att träna dina inre magmuskler minskar du risken för att få en diastas (delning av magmuskler), vilket i sin tur gör det lättare att komma tillbaka till träningen efteråt.
 

Varför är det viktigt att träna efter graviditeten?
 

Efter en förlossning är det mycket som har hänt med en kvinnas kropp. Det vi behöver göra är att bygga upp styrkan i vår bålmuskulatur samt vår bäckenbotten, och på så vis bli stark från insidan och ut. Det är just den här processen som kommer att gå snabbare om du har tränat även under graviditeten.

Det spelar egentligen ingen roll om du fick barn för en vecka sedan eller för 8 år sedan. Det är ändå viktigt att träna upp bål-och bäckenbotten för att du ska kunna fungera funktionellt i din vardag.

Du bör träna upp dessa delar efter din förlossning för att du så småningom ska kunna komma tillbaka till styrketräning och annan träning som du gjorde innan graviditeten. Men det är viktigt att du gör det successivt och på rätt sätt. Om du inte kan spänna dina inre magmuskler och stabilisera upp din ryggrad ordentligt, då kan du heller inte förvänta dig att kunna göra ett marklyft, gå ut och springa eller knäböja – som du kanske klarade innan.

Det är alltså viktigt att inse att du kanske inte klarar av samma saker som du gjorde innan. Utan istället låta kroppen läka ordentligt och komma tillbaka i sin egen takt.

Det finns alltså många anledningar till att träna både under och efter graviditeten. Och jag kommer under den här månaden att gå igenom vilka muskler det handlar om, vad en diastas är, bäckenbottens funktion, tips på övningar och mycket mycket mer! Jag hoppas att du är lika taggad som jag att få en bred kunskap och faktiskt få veta vad det handlar om. För du kan söka hur mycket du vill på nätet efter information, men du kommer ändå att ställa dig frågan om vad som faktiskt stämmer och inte. Jag kommer att samla allt på samma plats, och guida dig genom träning under och efter graviditet!

Vill du får mer hjälp rent praktiskt? Kolla in min mamma-workshop som går av stapeln den 14 maj.
 

Är du med?
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter