Du är din egen bästa nutritionist


Det här med kost är riktigt svårt. Och samtidigt som det är svårt, är det också ett väldigt känsligt ämne.

När jag ska hjälpa mina kunder med kosten, vill jag alltid att de ska göra en kostregistrering först. Dvs. skriva ner ALLT som de äter och dricker under ett visst antal dagar. Det kan låta som en enkel uppgift i teorin, men, det innebär också att de ska visa upp en väldigt privat sida av sig själva. Att visa någon det exakta intaget, är nästan som att bjuda in någon ny person i sitt sovrum - det är intimt, och det är läskigt! Många skäms över vad de äter, och är rädda för att bli dömda. Vilket i sin tur resulterar i att de inte registrerar sin mat. Sedan finns det också dem som är helt ärliga och skriver ner precis allt. Men det är oftast de personer som är tillräckligt motiverade för att ta emot hjälp.

Och det är så med kostråd, man måste vara innerligt motiverad för att lägga om kosten och starta på ny kula. Vi blir ofta så inrutade i vårt ätmönster, att det kan krävas en hjärtinfarkt innan vi reagear och tänker att något måste göras.

Vi vet vad som är rätt och fel


Vi vet vad som är rätt och fel, och vi vet vad som är nyttigt respektive onyttigt. De som kommer till mig och vill ha hjälp med kosten har oftast en ganska bra uppfattning om vad de behöver ändra. Men de behöver stöd och de behöver någon som "kontrollerar" dem för att de ska följa planen.

Samtidigt så är det extremt svårt för mig att kontrollera någon som jag träffar 1 gång i veckan. Om vi ses 1 timme i veckan, så är det fortfarande 167 timmar som jag inte har någon kontroll över. Och det är just de 167 timmarna som kommer göra den stora skillnaden.

Kostråd handlar om att utbilda någon om vad de ska äta och varför. Så mycket mer än att utbilda och agera stöd kan man inte göra. Därför måste du tänka att det är du som är din bästa nutritionist, och jag ska berätta varför:

1. Du känner din kropp bäst. Det är du som vet vad du mår bra av att äta, och vad du mår mindre bra av att äta. Och varför ska vi egentligen äta något alls som vi inte mår bra av? Kosten är ju till för att ge oss energi och få oss att bli pigga och hälsosamma.

2. Bara du kan läsa av signalerna kroppen ger dig. Var observant på vad kroppen försöker säga. Blir du trött, får du uppblåst mage, magknip, illamående? Ingen av dessa symtom är normala efter en måltid. Du ska må bra efter en måltid och du ska snarare känna dig piggare än tröttare, och du ska definitivt inte behöva ta en tupplur på grund av maten, snarare kunna ta en långpromenad.

3. Bara du vet vad du stoppar i dig. Som jag pratade om innan så kan ingen kontrollera vad du stoppar i munnen förutom du själv. Man kan alltid ta hjälp utifrån, MEN, en kostrådgivare kan inte göra mer än att utbilda dig och förse dig med en bra plan - resten är upp till dig!

För att du ska lyckas med din kost gäller det alltså inte bara att anlita en nutritionist eller en kostrådgivare, du måste också agera! Men det är jätteviktigt att du är påläst innan du ger dig in i något. Se till att du vet vad du ska äta och varför du ska äta på ett visst sätt. Utan kunskapen kan du inte motivera dig själv att göra en förändring.

Ha i åtanke att det är du som styr över ditt liv och hur du vill må. Människorna i din omgivning behöver du ha som stöd, men det är bara du som kan se till att din kostomställning blir verklighet. Vänta inte tills du blir sjuk. Ta ansvar och ta tag i kosten idag, och bli en mer välmående människa. Och när du väl har tagit steget och mår bättre - vad du än gör, titta inte tillbaka!
 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter