5 anledningar till att varva ner efter ett träningspass

Vi vet alla hur viktigt det är att värma upp ordentligt inför ett träningspass. Under uppvärmningen har du chansen att förbereda kroppen både mentalt och fysiskt inför en ökad belastning och ansträngning. Men vi pratar inte lika mycket om vikten av att varva ner efter ett träningspass.

Säg att du kommer in till gymmet i ett lungt tempo efter en trevlig dag på jobbet där du stormtrivs. Du byter om, fyller på vattenflaskan och byter några ord med personalen i receptionen. Sedan går du bort till uppvärmningsytan där du börjar med en genomkörare med foam rollern för att mjuka upp musklerna. Därefter går du igenom kroppen med rörlighetsövningar som ska värma upp muskler och senor inför ditt styrkepass. När du är klar med uppvärmningen börjar du med dina styrkeövningar. Du avslutar passet med en konditionsdel där du får upp pulsen ordenligt. Därefter går du igenom ytterligare ett par stretchövningar, för att sedan avsluta med en andningsövning som får din puls att stabiliseras, och drar igång din återhämtning optimalt. Efter gympasset känner du dig skönt trött, samtidigt som du är nedvarvad och tillfreds med dig själv. Nu återstår bara en hälsosam middag och en god bok innan nattsömnen faller in.

Ser det ut så i din vardag och din träning? Jag skulle tro att det är extremt få som känner igen sig i beskrivningen.

Följande är ett mer troligt scenario:

Du har haft en riktigt stressig dag på jobbet, druckit alldeles för mycket kaffe, samtidigt som du har glömt av att äta lunch. Trött och arg stressar du iväg till gymmet och tänker på soffan som du mycket hellre skulle åka hem till (kanske tillsammans med en ben&jerry?). Men det dåliga samvetet tar dig till gymmet och du springer in. Kastar på dig träningskläderna (glömmer att fylla vatten), och ställer dig 2 minuter på en crosstrainer för att värma upp. Du lyfter sedan vikter så tungt som det bara går, tills du inte längre orkar och ger upp. Du avslutar med några sprinter på löpbandet och svetten rinner. Sådär - ett rejält träningspass är klart! Du tar på dig överdragskläder och åker hem, där du är så hungrig att du inte orkar laga mat. Du tar istället fram fruktyoghurt med flingor och en sportbar som du tuggar i dig. Därefter kollar du på teve tills du somnar i soffan. Du vaknar runt 3-tiden då du går till sängen och sover resten av natten.

Känns det bekant?

Faktum är att vi stressar mer än någonsin och vårt sympatiska nervsystem(det som slås på när vi är stressade) går på högvarv hela dagarna, från morgonen tills vi går och lägger oss. Det blir heller inte bättre av att vi ständigt stoppar i oss mat innehållandes socker och koffein, vilket ytterligare triggar en stressrespons. 

Men det finns faktiskt något väldigt enkelt som du kan göra för att motverka de negativa effekter som stress medför. Det handlar om att varva ner och balansera upp stress och återhämtning. 

5 ANLEDNINGAR TILL ATT VARVA NER EFTER TRÄNINGEN

1. Du skiftar från ditt sympatiska till ditt parasympatiska nervsystem, vilket sänker din puls och får din kropp att komma ner i varv.

2. Du stimulerar och snabbar på din återhämtning, vilket gör att din kropp repareras och bygger sig starkare. 

3. Om du tränar på kvällen kan du få en mer kvalitativ sömn, då kroppen är mer avslappnad. Är du uppe i varv mentalt och fysiskt när du ska gå och lägga dig, kommer du mer troligt att sova oroligt. 

4. Du motverkar de negativa effekterna av stress (tänk på balansen stress-återhämtning).

5. Du kommer helt enkelt att känna dig bättre och må bättre! 

HUR GÖR MAN?

Det behöver egentligen inte vara speciellt svårt. Det jag föreslår är att du räknar in 5-10 minuter i slutet av ditt träningspass, där du bara fokuserar på att varva ner kroppen - både fysiskt och psykiskt. 

1. Börja med att utföra dina favoriter bland stretchövningar. Håll varje position i ca 60 sekunder. 

2. Avsluta passet med en andningsövning för att stimulera det parasympatiska nervsystemet och sänka pulsen. 

ANDNINGSÖVNING I BARNETS POSITION

Sätt dig på golvet i barnets position (enligt bilden). Ta ett långt djupt andetag in genom näsan. Föreställ dig sedan att du ska blåsa upp en ballong. Du andas alltså ut genom munnen långsamt under ca 8-10 sekunder. Sträva mot att tömma lungorna så mycket som möjligt. Och upprepa detta andningsmönster ca 10 gånger. 

Jag är övertygad om att du kommer känna dig bättre både fysiskt och psykiskt efter att du har tagit tiden att utföra en bra nedvarvning. Jag tror att du hellre vill gå ifrån gymmet i harmonisk anda, än att springa ut med andan i halsen. .
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter