Förbättra din höftrörlighet under påsken

Det är påskhelg och för många innebär detta en lite längre ledighet, med möjlighet att återhämta både kropp och själ. Men, som så många andra långhelger innebär det ofta att träningen läggs på hyllan, för att istället slappa, äta god mat och unna sig det där lilla extra.

Det är ingenting fel med att återhämta kroppen efter hårt arbete, och jag vet att det ibland kan vara svårt att få in träningspass hemma hos en släkting eller om du är på resande fot. Men det som är så bra med rörlighetsövningar är att de nästan alltid går att få in, oavsett vart du befinner dig! Det finns inga ursäkter med andra ord. Rörlighet är bra för dig, och kanske kommer du känna dig som en prinsessa om du kör dessa efter att ha sovit i en alldeles för mjuk säng hemma hos familjen. Eller är det bara jag som känner mig sjukt stel efter att ha sovit i sommarstugan?

Hur som helst. Idag vill jag ge dig tips på övningar för en ökad höftrörlighet, vilket är en bra idé om du har rest långt (med andra ord suttit i flera timmar), vill få en bra uppvärmning eller bara mjuka upp kroppen.


1. Baksida lår (sida till sida)
 

Gör såhär:

-Börja med att stå i en armhävningsposition. Kliv sedan fram med en fot på utsidan av handen.
-Lyft upp ditt bakre knä, och pressa hela tyngden bakåt (rumpan upp!). Här kanske du börjar känna lite stretch i baksida lår?
-Vandra sedan med händerna på utsidan av foten, utan att flytta fotsulorna, och fortsätt sedan över foten och vidare till insidan.
-Upprepa 6 reps/ben.

2. Plogen
 

Gör såhär:
 

- Starta liggandes på rygg och för kontrollerat benen över huvudet (så långt du kan). Stanna kvar och stretcha ut ryggen och baksidan några sekunder.
- Ta hjälp av dina armar och magmuskler för att komma tillbaka med benen.
- På vägen tillbaka särar du på benen så mycket som möjligt för att du ska landa i en stretch för insida/ljumske - håll stretchen några sekunder.
- Upprepa 6-8 gånger.

TÄNK PÅ! Den här rörlighetsövningen kanske inte är något för den absoluta nybörjaren, då den kräver en hel del kroppskontroll. Om du dessutom har problem med nacken ska du ta det väldigt försiktigt. Tips är att lägga en mjuk matta under ryggen för att undvika att kotorna skär ner i glolvet.

3. Sittande Rotationer
 

Gör såhär:

- Starta sittandes på rumpan och fäll båda knäna åt samma håll - sträva mot att få ner båda knäna i golvet.
- Luta dig sedan framåt över ditt främre ben.
- Luta dig bakåt och sträva mot att få ner så mycket av sittknölarna som möjligt.
- Upprepa 6-12 gånger/sida.

Jag vet inte hur du känner, men jag gillar i alla fall att hålla igång lite även under ledigheten. Och rörlighetsträning är det perfekta att utföra vare sig du är hemma, på besök hos släktingar eller i ett hotellrum.

Fler tips på övningar för höften:

4 övningar för en bättre höftrörlighet
3 snabba övningar för en bättre höftrörlighet

 

Trevlig Påsk!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter