Vad du behöver veta om Kaffe


Lördag eftermiddag, solen lyser in genom fönstret och kaffekoppen är påfylld med en riktigt bra, handbryggd kaffe. Som du kanske kan tänka dig så är jag lite extra glad idag då jag får skriva om ett av mina stora intressen. Nu kanske du tänker träning och hälsa. Faktum är att jag också är ett stort fan av kaffe (jag och resten av den svenska befolkningen). Jag har en hel del kaffeprylar hemma - inklusive en kaffebibel som har det hemliga receptet till en perfekt kopp kaffe. Bli alltså inte förvånad om min träningsstudio en dag är utbytt till en kaffeshop.

Skämt åsido, trots att kaffe är ett av mina intressen, har det också en effekt på hälsan, och det pratas mycket om huruvida det är bra eller dåligt. Du har säkert hört att kaffe kan förbättra din prestation, göra dig skarpsint, få dig att bli en supermänniska samt bota sjukdomar. Men vad är egentligen sant? En del av det ska vi reda ut idag.

Kaffe är en av världens mest populära drycker tillsammans med vatten (såklart) och te. Koffeinet som finns i kaffe är också en av världens mest konsumerade "drog". Nu kanske du tänker att kaffe inte är en drog, och det är upp till alla att avgöra. Men, jag kallar den drog, för att den trots allt är beroendeframkallande.

Kaffe är en stor del av väldigt många människors vardag. Jag ställer mig frågan vad jag skulle göra utan min morgonkopp? Den godaste koppen på dagen som gör att jag kommer igång och blir "en människa". Men det är också en social grej. När vi ska träffa familj, vänner och bekanta, då dricker vi kaffe. När jag träffar nya kunder på gymmet - då bjuder jag på kaffe. Det är en stor del av vår vardag, ja! Men också ett sätt att visa gästvänlighet och uppskattning.

Kaffe & koffein

  • Vad som är viktigt att tänka på när det gäller koffein, är att vi alla har olika bra metabolism för att ta hand om koffeinet. Du kan ha en snabb eller långsam metabolism. 
  • Kaffe påverkar vårt hormonsystem - bland annat kortisol.
Mer om metabolism

När vi får i oss koffein, bryts det ner och rensas ut med hjälp av kroppens "reningsverk" - levern. Och det är våra gener som bestämmer hur snabbt vi kan få detta gjort.
  • En person med långsam metabolism kan dricka en kopp kaffe och vara uppe i varv i många timmar efteråt (tips - drick inte kaffe på kvällen).
  • En annan person kan dricka kaffe utan att känna av något, och inte alls få den där "kicken" som många är ute efter av koffeinet. Den här personen som har en snabb metabolism, kan antagligen dricka kaffe sent på kvällen utan att få problem med sömnen.
Om du hör till dem som har en långsam metabolism, bör du antagligen ta det lite lungt med kaffekonsumtionen (skippa dina trippla espressos). I annat fall kan kaffet göra mer skada än nytta, och det är antagligen av den här anledningen som koffein har kopplats till bland annat ökad risk för missfall, störd sömn, ökade problem vid PMS och ökat blodtryck. Det positiva är dock att en liten konsumtion av koffein inte verkar göra någon skada - så lite kan man alltså njuta av ändå!

Kaffe och Kortisol

Kortisol är ett hormon som, tillsammans med andra hormon, ökar vårt blodtryck, förser vårt blod med energi samt förbereder oss för "fight or flight" - med andra ord gör oss redo för att springa ifrån ett lejon. Koffein har en tendens att höja halten av det här hormonet, vilket kan vara en anledning till att inte dricka kaffe sent på dagen. Om du får en förhöjd halt av kortisol kan det störa sömnen och ge dig en sämre sömnkvalitet.

Kaffe och uttorkning

Bland idrottare och träningsentusiaster har det länge funnits en rädsla av att kaffe ska torka ut kroppen och medföra en försämrad prestation. Men, studier har visat att du kan dricka upp till 8 koppar innan det påverkar dina vätskenivåer negativt. Trots detta, tänk på att inte dricka kaffe som din primära vätska under dagen - se till att få i dig tillräckligt med vatten!

Kaffe och prestation

Som jag nämnde innan, så är det morgonkoppen som får de flesta att komma igång på morgonen, och göra oss till trevliga människor istället för otrevliga monster. Och det är faktiskt så att koffein har visats ge oss mer skärpa och gör att vi kan tänka bättre, och snabbare. Men koffein har inte bara en positiv effekt psykologiskt, det har också en viss effekt på vår fysiska prestation - nämligen att vi får känslan av att vi inte jobbar lika hårt som vi faktiskt gör. Det kan alltså vara positivt att dricka kaffe innan en viktig tenta eller en fysisk prestation. Men kom ihåg att alltid dricka kaffe i en rimlig mängd!

Som du märker finns det både fördelar och nackdelar med kaffe, och det hela beror egentligen på hur väl din kropp kan hantera koffeinet som du får i dig. Fördelarna med kaffe kan vara att du får en förbättrad prestationsförmåga, både fysiskt och psykiskt, men, mer behöver inte nödvändigtvis vara bättre. Dricker du för mycket kaffe vid fel tillfällen kan det innebära en störd sömn på grund av påverkan på kortisol. Och vi vet alla hur viktig sömnen är för vår hälsa!

Viktigt att tänka på är att även om kaffe visar sig ha en del positiva effekter på vår hälsa - behöver detta INTE inkludera koffeinpiller och energidrycker. Inta koffein med eftertanke och överskrid inte den dosen som gör att det kan påverka dig negativt. Kaffe är ett njutningsmedel och intas bäst i sällskap med andra eller på en stubbe mitt ute i skogen.
 
Etiketter: hälsa kaffe prestation

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter