Hur du kommer igång med Yoga


Det är ibland lite svårt att beskriva känslan av att yoga. Det kan vara utmanande och svårt, samtidigt som det ger ett sånt otroligt lugn i kroppen. En sal där alla är tysta och koncentrerade. En lärare med en lugnande röst. Rörelser som gör att kroppen blir helt varm och mjuk. Och till sist en avslappning som gör att man känner sig helt nerstressad och tillfreds med sig själv. Efter ett yogapass är det alldeles som att ett lugn sköljer över kroppen, och det känns som ingenting kan förstöra resten av dagen. 

Kanske har du också upplevt samma känsla efter ett riktigt bra yogapass? Eller så är du som jag var tidigare - lite skeptisk? Kan yoga verkligen vara bra? Eller är det bara en grupp yogisar som försöker sprida deras filosofi världen över? Oavsett så är jag helt övertygad om att yoga har en bra effekt både fysiskt och mentalt.

Yoga har de senaste åren blivit väldigt populärt, men kanske också lite missuppfattat. På instagram kan vi ständigt se vackra, vältränade kvinnor och män som gör avancerade yogaövningar. Trots detta, handlar inte yoga om att kunna stå på händer eller lyckas med kråkan. Så vad handlar det om egentligen? 

Vad är yoga?

Jag var själv tvungen att göra lite efterforskningar för att få reda på vad yoga faktiskt betyder. Men det verkar finnas en enad front, och enligt en yogasida kommer ordet "yoga" från sanskrit och betyder "att delta" eller "ok".

Yoga är ingen religion, det är snarare något man praktiserar. Enligt yogis är det ingenting man någonsin blir klar med, utan det handlar om att ständigt praktisera de olika ställningarna (asanas) och att lära sig mer om sig själv och sin kropp. Yoga handlar inte bara om att bli starkare fysiskt och mer flexibel, det handlar också om att hitta en harmoni mellan kroppen, sinnet och själen.

Enligt boken "The scince of yoga" var yoga från början något som människorna i den absolut lägsta rangen ägnade sig åt. Om man jämför med i dag då yoga är någonting populärt och något som är "inne". Det är inte den lägsta rangen som vill vara yogis - det är allt från den vanliga människan till kändisar. Det har förändrats med andra ord. Och boken kan jag rekommendera till alla som vill veta mer om yoga!

Och det finns faktiskt en hel del fördelar med att utöva yoga. Jag har delat in dem i 2 sektioner.

Psykiska fördelar:

 • Ökad koncentrationsförmåga
 • Förbättrat minne
 • Bättre humör
 • Minskad stress
 • Ökat självförtroende
 • Ökat välmående
Fysiska fördelar:
 • Förbättrad sömn
 • Förstärkt immunförsvar
 • Minskad smärta
 • Förbättrad hållning
 • Ökad flexibilitet/rörlighet
 • Förbättrad kroppskontroll
 • Ökad styrka och uthållighet
och så vidare....

Det finns faktiskt nästan oändligt många fördelar, precis som med vanlig träning. Det som dock är så speciellt med yoga, är att du direkt kan påverka dina stressnivåer och bli en mer harmonisk människa ( i alla fall för en stund).

Kom igång med Yoga

Jag vill börja med att säga att du inte kan vara bra på yoga. Det handlar om att praktisera och ständigt lära sig nya saker. Så ta det med en klackspark och utforska träningsmetoden innan du bestämmer dig för att du inte vill fortsätta.

Personligen gillar jag bäst att gå till en studio/gym och yoga. Inte för att det känns exklusivt eller inne. Utan för att jag ska kunna stänga ute allt annat. Halva grejen för mig är att kunna stänga av telefonen, inte direkt prata med någon och bara fokusera på mig själv. Dessutom har jag möjligheten att få hjälp om något skulle se helt galet ut. Det är alltså mitt första tips till dig - gå till någon som kan, eller där du kan slappna av.

Implementera yogan i ditt träningsprogram

Jag tycker ändå att jag har tillräckligt med grund för att säga att de flesta behöver sakta ner, andas och faktiskt fokusera lite mer på sig själva. Och även om du följer ett redan planerat träningsprogram - borde du försöka lägga in 1-2 korta eller långa yogapass per vecka. Det kan räcka med 15-30 minuter. Antingen i kombination med ditt träningspass, eller som ett helt eget tillfälle.

För att du ska komma igång och känna på effekten av yogan, har jag gjort en video med lite enkla yogarörelser, som passar alla! Testa den några minuter på din lunch eller när du kommer hem från jobbet. Jag är övertygad om att du kommer känna dig både piggare och mer harmonisk!
 

1. Sträck upp armarna och gör en liten bakåtböjning. Tänk på att du inte ska svanka, utan böja bakåt i övre delen av ryggen.
2. Fäll framåt, räta ut ryggen och kliv sedan bakåt med höger fot.
3. Sätt i knäet och öppna upp bröstkorgen.
4. Kliv bakåt till en handstående planka, och sänk dig sedan kontrollerat ner liggandes på mage.
5. Sätt i händer eller armbågar och gör en bakåtböjning.
6. Tryck dig upp till hundens position. Tänk på att trycka tyngden bakåt och behåll gärna lite lätt böjda knän.
7. Titta framåt och kliv fram med vänster fot mellan händerna. Öppna upp bröstkorgen.
8. Kliv fram med höger fot, stretcha ut baksidan och kom sedan tillbaka upp till stående.

Upprepa samma serie men börja med att kliva bakåt med vänster fot.

Om du vill göra serien lite enklare: Sätt i knäna när du enligt punkt 4 ska göra en armhävning ner liggandes på mage. Samma sak enligt punkt 6 när du ska upp till hunden - använd knäna om du behöver för att behålla en bra position i ryggen.

Kör igenom serien några gånger och växla mellan sidorna. Avsluta gärna med lite avslappning liggandes på golvet.

Och på tal om yoga, så har jag satt in ett..
 

Yoga- och rörlighetspass
på Uppsala Träningsstudio, nu på Lördag (12/3) klockan 09-10.
Kostnad: 100 kr

Om du är intresserad av att delta, fyll i formuläret nedan. Passet är för alla.

Varmt välkommen, och lycka till med din solhälsning!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter