Läsarfråga: 3 Tips för hur du minskar din fettprocent

Fråga: Jag är 170 cm och väger ungefär 59 kg. Mitt fettprocent är dock ganska hög (ca 30-33%) enl en våg en pt på mitt gym väg mig med. Vilka åtgärder behöver man göra för att minska i fettprocent eller bli tajtare i kroppen utan att gå ner massor i vikt?

Jag skulle vilja börja med att säga att en fettprocent på 30-33% är helt normalt och hälsosamt. Som kvinna bör man ligga mellan 22-33% fett. För det andra skulle jag vilja uppmana er alla att inte fokusera för mycket på vad vågen säger i kilo. Den berättar endast vad din kroppsmassa väger - men den säger inte så mycket om vad som är vad. Använd dig istället av mätmetoder såsom fettprocent, foton samt mått med måttband.

Men, nu ska jag in lite mer på hur du kan göra för att faktiskt minska din fettprocent.

1. Styrketräna

Jag brukar säga att styrketräning är en genväg till att minska sin fettprocent. Då du bygger mer muskelmassa kommer din kropp att kräva mer energi. Det kommer göra att du förbränner mer även i vila. Att styrketräna är också viktigt för att du inte ska gå ner märkbart på vågen, samt bibehålla din muskelmassa och bli starkare.

Styrketräning är också vad som kommer tighta och forma din kropp. En vanlig missuppfattning är att konditonsträning är det enda rätta för att bränna fett - faktum är dock att styrketräning är betydligt mer effektivt gällande fettförbränning samt i syfte att få ett tight, vältränat utseende.

2. Ät en kost låg på kolhydrater

Mycket kolhydrater i kosten kommer att hämma din fettförbränning genom dess påverkan på insulinet. Alla kolhydrater blir i slutändan samma sak i kroppen - socker! Vilket kommer hämma din förbränning. Läs mer i mitt inlägg: Hur socker stoppar din fettförbränning.

Tänk därför på att minska ditt kolhydratintag och satsa på att äta tillräckligt med protein, hälsosamma fetter och grönsaker.

3. Testa periodisk fasta

Periodisk fasta kan låta väldigt brutalt, och vissa kopplar ihop det med svält. Jag vill poängtera att det inte har någonting med svält att göra. Det handlar snarare om att lära sig kontrollera hunger, samt påverka hormonsystemet, och få insulinet att minska sin känslighet. Periodisk fasta verkar ha en väldigt bra effekt på att minska sin fettprocent samt måtten runt kroppen. Jag har exempelvis två kunder som kör på periodisk fasta. En av dem minskade midjan med 9 cm på 1 månad (!) och den andra minskade 5 cm på en månad. Det är helt fantastiska siffror. Anmärkningsvärt är att de inte minskade någonting just på vågen.

Det går alltså att minska midjemått och fettprocent, utan att tappa i vikt. Mycket, skulle jag tro, tack vare att de båda fortsatte att styrketräna 3 gånger per vecka. Vill du läsa mer om hur du kommer igång med periodisk fasta? KLICKA HÄR.

Det finns alltså olika sätt att minska sin fettprocent på. Men ofta handlar det om hur man lever i det stora hela. Jag vill också vara tydlig med att det inte alltid är en dans på rosor. Det kommer kräva en hel del engagemang och uppoffringar. Om du vill läsa mer om vad det kommer kräva av dig, läs mina inlägg "Priset du betalar för att minska din fettprocent" DEL 1 & DEL 2.

Stort lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter