En övning du måste kunna - Turkish Get Up! 


Alla vill vi göra vår träning så effektiv som möjligt. Vi vill inte bara att träningen ska ge en stor effekt på vår kropp och välbefinnande - vi vill också att det ska uppnås under kortast möjliga tid. 

Jag själv brukar gilla att köra mina träningspass när jag har gott om tid, då jag kan låta träningen ta den tid som behövs. Tyvärr kan jag inte göra det varje gång, och jag tror inte heller att du har hur mycket tid som helst att spendera i gymmet. 

Det finns vädigt många övningar som är effektiva, både ur träningssynpunkt och tidssynpunkt. Men, det finns en övning som jag har byggt upp en kärlek för under åren. Jag kan inte påstå att jag var speciellt duktig på att utföra den från början. Jag tyckte mest att den var svår att få koll på, samt att jag inte riktigt fick till den korrekt. Idag, när jag har lärt mig den ordentligt, är det den första övningen jag vänder mig till när jag har ont om tid - men vill få ett riktigt bra träningspass. Om du växlar den med kettlebellsvingar får du en guldstjärna i kanten! Jag talar såklart om Turkish Get Up! 

Precis som jag nämnde ovan så är det en lite knepig övning. Men jag lovar, när du väl får till den kommer du att ha stor nytta av den. Du kommer få lära dig i videon nedan hur du utför en korrekt get-up, och det finns många olika knep du kan ta till för att träna på den. När vi har våra workshops brukar vi bland annat låta deltagarna använda en av sina skor som de ska balansera på knytnäven istället för en vikt. Vill du avancera kan du placera en plastmugg fylld med vatten på näven (respekt om du gör detta!). 
 


För att få en bra effekt av den här övningen gäller det att nöta på tekniken. Om du tycker det känns övermäktigt att ta dig hela vägen från golvet och upp till stående - träna på att göra en halv get up (se videon nedan). Den här varianten kan också vara bra för dig som vill testa att lasta på mer vikt samt fokusera mer på att bli stark runt höften. 
 


Om du är helt ny på den här övningen - se till att lära in tekniken innan du lastar på med vikter. Ingen är perfekt redan från början så lägg lite extra tid på att lägga grunden innan du avancerar. Precis som du inte ska knäböja med en tung skivstång på axlarna det första du gör, ska du heller inte lägga till en tung kettlebell ovanför huvudet i den här övningen (om du inte vet vad du håller på med). 

Lägg in get-ups i ditt program som en teknikövning till att börja med. När du sedan har lärt dig tekniken korrekt är jag övertygad om att du kommer få en stor styrkeeffekt av övningen - och jag lovar att du kommer känna av det i kroppen dagen efter! 

Stort lycka till!
 


 

Etiketter: get up

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter