Få bort din spänningshuvudvärk!

När jag gick på högstadiet hade jag huvudvärk i princip varje dag under en ganska lång tid. Det var mycket stillasittande i klassrum, höga krav på betyg och allt annat som har med kompisar att göra. Huvudvärken som jag hade är jag idag ganska säker på, berodde på stress och anspänning.

Har du någon gång upplevt spänningshuvudvärk? En sån där molande värk som sitter i hela dagen och bara ligger där och stör? Jag är säker på att både du och jag har haft den. Det är väldigt vanligt, och jag har kunder som kommer till våra träningspass med en huvudvärk som funnits där hela dagen.

När jag har en kund som kommer till mig och ska träna med huvudvärk, brukar jag starta lite mjukt med uppvärmning, samt en genomgång med foam roller och bandyboll. När jag frågar hur det känns i huvudet efter passet, brukar de flesta säga förvånat att huvudvärken har blivit bättre, eller att den är helt borta. Hur kan det komma sig?

Trapezius - vanlig orsak till huvudvärk

Trapezius är en muskel som sitter som en kappa från mitten av ryggen, ut till axlarna och upp i nacken. Muskeln fäster uppe i skalpen, ryggraden, skulderbladen och i nyckelbenet. Det är den muskeln som plockar vikten av våra axlar, och den arbetar hårt varje gång du ska lyfta upp en arm. Muskeln hjälper också till att stabilisera huvudet och nacken när du böjer huvudet framåt eller vrider det åt sidan.

Dålig hållning när du sitter eller tippande av huvudet framåt när du går (gamnacke) är något som sätter stor press på trapezius-muskeln och kan skapa triggerpunkter. Men också spända, korta bröstmuskler gör att trapeziusmuskeln konstant måste arbeta emot denna spänning för att dra tillbaka axeln.

En annan viktig orsak till triggerpunkter i den här muskeln - är emotionell stress, som gör att du drar upp axlarna mot öronen (jag tror vi alla känner igen oss här!). Men det kan också vara pga. stillasittande arbete där du jobbar vid en dator (armarna sträckta framåt under en LÅNG tid). Slutligen kan kvinnor med stor byst också vara utsatta för triggerpunkter då de har en tyngd framåt som sätter stress på muskeln.

Alla kvinnor med stor byst - jag menar inte att ni ska förminska er, men ni kan tillsammans med alla andra som har problem av olika orsaker - jobba bort muskelanspänningen och faktiskt slippa ha ont.

1. Börja styrketräna (jag kan inte säga det tillräckligt många gånger, men det är jätteviktigt)
2. Jobba med rörlighetsträning
3. Massera muskeln med hjälp av en bandyboll

Om du har läst mina tidigare inlägg om triggerpunkter, så vet du att de inte försvinner av sig själv. Du måste aktivt massera dem för att lätta på smärtan. Och nedan kommer jag att visa hur!

Innan du startar:  Jobba med ganska långsamma rörelser för bästa effekt och jobba extra mycket på de ställen som gör ont (jag vet, det är det sista man vill). Om du har en smärtskala från 1-10 ska du inte stiga över 6-7, då är risken stor att du spänner dig, och tappar den önskade effekten. Med andra ord, massera lungt och metodiskt.

Ryggliggande massage mot skalpen

Använd tyngden av huvudet för att massera ut din anspänning i skalpen. Håll bollen ganska stilla och tippa huvudet sida till sida för att få bollen att trycka på olika ställen.


Framåtlutad massage mellan axel-och nacke

Stå vid ett hörn eller en kant, luta dig framåt och tryck fast bollen med kroppstyngden. Massera sida till sida mellan axeln och nacken.


Stående massage mellan skulderbladen

Placera en boll mellan dig själv och en vägg. Använd benen för att få bollen att åka upp och ned längs skulderbladskanten. Massera på en sida  i taget, och undvik att åka över ryggraden.

Massera ca 30-60 sekunder per område och tänk på smärtskalan! För bästa effekt: Massera varje dag för att bli kvitt dina problem.


Jag hade en huvudvärk som kom och gick under en ganska lång tid. Men helt plötsligt slutade den att komma. Jag vet egentligen inte vad som orsakade att min värk försvann, men jag är säker på att jag inte skulle vilja uppleva den värken en gång till, och det ser jag till idag genom att hålla mina muskler mjuka! Gör det du också!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter