Hur socker hindrar dig från att bränna fett

Jag vill börja med att ställa en fråga: Vad ser du framför dig när du hör ordet socker?

Om jag får gissa, skulle jag gissa på att du ser sockerbitar, godis, glass, läsk eller någonting liknande. Hade jag rätt?  

Även om vi oftast tänker oss socker i form av godis och glass, som för de flesta är onyttigt - så finns det överallt. Det finns till och med i de livsmedel som vi anser nyttiga. Och vi blir mer än ofta "lurade" att äta det.

För några veckor sedan när jag var och handlade gick jag och letade efter ett grönt te. Jag bestämde mig för att kolla vid lösvikten där man själv väljer hur mycket te man vill ha. När jag läste innehållet på respektive te, såg jag till min förvåning att nästan alla tesorterna innehöll tillsatt socker. För mig är grönt te något som ska vara nyttigt och bra för kroppen, men även där blir vi lurade att få i oss mer socker än vad vi behöver. 

Socker är något som triggar vårt belöningssystem i hjärnan, vilket skickar signaler om att vi vill ha mer. Det är därför socker lätt kan bli till ett beroende.

Men socker är inte bara något som kan göra oss beroende. Det har också en annan stor negativ påverkan på vår kropp - det hämmar vår fettförbränning! 

Normalt sett har vi endast några gram socker i form av glukos som finns i vårt blod. Om du äter en måltid med exempelvis pasta, följt av lite godis och ett glas cola - då har du antagligen fått i dig flera hundra gram socker. Och det är mycket, mycket mer än du behöver ha i din kropp. Vad som händer när du får i dig en stor mängd socker är att kroppen börjar producera det blodsockersänkande hormonet insulin, vilket i sin tur gör att kroppen ställer om sin ämnesomsättning. Din kropp kommer då att sluta förbränna fettmassa och stället förbränna kolhydraterna som finns betydligt mer lättillgängligt i ditt blod.  

Man kan alltså säga att insulin stänger av din fettförbränning, och det gör att dina muskler använder kolhydrater istället för fett till att skapa energi. När detta sker brukar kroppen omvandla sockret till något som kallas glykogen - vilket är det ämne som kroppen kan lagra. Du kanske har hört talas om kolhydratladdning? Det är då man äter stora mängder kolhydrater för att detta ska kunna lagras in i våra glykogenlager. När dessa lager är fyllda, det är då överskottet av sockret lagras i form av fett. 

Insulin är alltså ett hormon som inte bara hämmar vår fettförbränning - det ställer till och med in kroppen på att lagra fett. 

Om du tränar och har stor muskelmassa, då kommer du antagligen att hantera socker bättre. Detta då vår muskelmassa har som uppgift att sänka våra blodsockernivåer. En tränad person kan alltså "svälja" mer socker än en otränad person. Med det sagt menar jag inte att du ska använda din muskelmassa som utsäkt att äta socker. Jag säger bara att du kanske kan hantera det bättre. 

För att bränna optimalt med fettmassa gäller det alltså inte bara att träna eller räkna kalorier in eller kalorier ut. Det är lite mer komplicerat än så, och det handlar också om hur ditt hormonsystem svarar på maten du stoppar i dig. Tänk därför efter en extra gång när du är och handlar eller planerar dina måltider inför kommande vecka. Socker finns i många olika former och livsmedelsindustrin gör allt för att du ska äta deras produkter, trigga ditt belöningssystem och på så vis köpa mer. De bryr sig inte om din hälsa - de bryr sig om en extremt stor industri som drivs enbart av pengar.

Så för din egen hälsas skull - dra ner på sockret och ät mer av de nyttiga fetterna och protein! Du kommer må bättre, få bättre fettförbränning och blir mer tillfreds med dig själv. För socker är trots allt ingenting vår kropp behöver, det är något som livsmedelsindustrin får dig att äta, och som läkemedelsindustrin även tjänar pengar på.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter