De 5 vanligaste misstagen kvinnor gör med kostenNyligen skrev jag ett inlägg som jag kallade för ”5 misstag som kvinnor gör i gymmet. Idag kommer uppföljaren med ”5 misstag som kvinnor gör med kosten”. Som jag skrev i det föregående inlägget handlar det inte om att klanka ner på någon, utan snarare lyfta fram att det är jättevanligt att fastna i dessa tankesätt – men, att det finns andra vägar, som ibland är betydligt mer effektiva i längden.

# Misstag 1 -  Försöker ändra allt på en gång

Man säger att det tar cirka 30 dagar att implementera en ny vana och få den att sitta. Då talar vi om EN sak. Tänk dig då att du ska förändra hela din inställning till kost, vad du äter, vad du ska handla och hur du ska tillaga allt – på en och samma gång. Behöver jag säga att det är väldigt få som klarar av det? Det finns andra sätt:

1. Identifiera dina långsiktiga mål. Vad är det egentligen du vill uppnå med din kost? Vill du lägga om den för att gå ner i vikt, få mer energi, minska magproblem, för miljön eller något helt annat? Det är viktigt att veta VARFÖR du gör något för att du ska kunna lägga upp en plan för HUR. En kost för viktnedgång behöver nödvändigtvis inte se likadan ut som den kost som ska minska dina magproblem. 

2. Bryt ner ditt långsiktiga mål i mindre delmål. För att du ska kunna lyckas med din förändring måste du ta en sak i taget. Som jag nämnde ovan tar det cirka 30 dagar för en ny vana att sitta. Välj därför EN sak som du tror gör störst skillnad och börja med att få den vanan att bli en del av din vardag. Det kan vara att lägga till ett mellanmål för att undvika att småäta. Det kan vara att byta ut pasta/potatis/ris mot grönsaker. Det kan vara att sluta äta godis på vardagarna eller att laga mat istället för att köpa färdigrätter. Det är helt upp till dig vad du väljer, men se till att dela upp din förändring i flera steg.

# Misstag 2 - Har orealistiska förväntningar

Media framställer dieter som mirakelkurer som ska ge dig den kropp du vill ha på några veckor. Det är egentligen inte konstigt att vi tror att det ska gå supersnabbt att få resultat! Tänk igenom ordentligt vad du vill uppnå och vad du faktiskt kan uppnå på en viss tid. Ibland kan det vara bra att diskutera med någon som har en bra inblick i hur det går till och vad som är realistiskt. Det finns ingenting värre än att bli besviken och känna sig misslyckad för att de uppsatta målen var alldeles för höga.

# Misstag 3 - Brist på tålamod

Jag har sagt det många gånger och jag säger det igen: Du måste ha tålamod! Det är inte säkert att det händer speciellt mycket den första tiden, men det beror ofta på att kroppen adapteras och vänjer sig till en ny typ av kost. Det är inte bara dina system som ska vänja sig, du ska också vänja dig vid ett nytt sätt att leva. Låt din förändring ta tid och ha tålamod – resultaten kommer att komma, bara du vågar lita på att det du gör är rätt!
 
# Misstag 4 - Tror att man måste ”lida” för att det ska ha en effekt

Av någon anledning tror många att en kostplan måste vara hemsk för att den ska ge resultat, och många tror att det inte alls kan vara njutbart. Det kan vara saker som: ”Imorgon måste jag starta min diet, så det blir ingenting annat än salladsblad och pulversoppor för min del”.

Problemet är att ett sådant upplägg nästan aldrig varar. Du kan bara äta en viss mängd kokt broccoli, sparrris och äggvita innan din viljestyrka kastar in handduken och lämnar ringen för gott.
Jag vill istället att du väljer en bred bas när det gäller din mat, och se till att varje måltid smakar helt fantastiskt! Målet är nämligen att du ska känna dig tillfredställd. Det är bara då du inte kommer småäta eller känna att du måste äta något mer för att bli helt nöjd.

# Misstag 5 - Håller sig inte till planen

Precis som jag skrev i inlägget om misstag som kvinnor gör i träning, är det viktigt att du håller dig till din plan. Det mesta fungerar nämligen, så länge du är konsekvent. Har du bestämt dig för att äta enligt LCHF, ja då kommer det fungera så länge du håller dig till den kosten. Har du bestämt dig för äta mindre portioner och byta grönsakerna mot pastan? Då kommer det att ge resultat så länge du håller dig till planen. Det är först när du börjar göra snedsteg och ”fuska” som de tillfällena ofta blir fler och fler. Plötsligt så har du gått upp allt som du lyckats gå ner. Det är just därför det är så viktigt att hitta något som fungerar i längden, som du kan hålla konsekvent utan att känna ett behov av att avvika från målet. Vill du läsa mer om detta så skrev jag ett helt inlägg om att målet ibland kan vara att behålla sitt fokus.

Känner du igen dig i någon av ovanstående punkter? Jag vet i alla fall att jag själv har fastnat en del gånger, samt att jag träffar kvinnor varje dag med samma problem. Det går att skapa en hållbar kostrutin där du kan äta god mat, hålla dig mätt och samtidigt gå ner i vikt. Det gäller bara att ha en riktigt bra plan, massor med tålamod och vara redo att skapa vanor som ska hålla livet ut – och såklart, med realistiska förväntningar på resultatet. Men jag är helt säker på att du kan lyckas, jag ser många kvinnor förändra sitt levnadsmönster steg för steg och få fantastiska resultat!
 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter