2 grymma övningar för starkare axlar


Att pressa över huvudet är ett riktigt bra sätt att bygga muskelmassa, bygga starka axlar och få en snygg kropp. Att pressa över huvudet borde ingå i allas träningsprogram, men tyvärr är det inte alla som kan pressa över huvudet med en bra teknik, eller göra det helt smärtfritt.

Varför?

Anledningen till varför många av oss inte bör pressa över huvudet kan såklart bero på tidigare skador och/eller anatomiska anledningar, MEN, en stor del kan härledas tillbaka till vår stillasittande livsstil. Du vet, sittandes vid skrivbordet med framåtroterade axlar. Om du är osäker på i fall du ska pressa över huvudet eller inte - läs inlägget som min kollega Tobias har skrivit. Där kan du enkelt testa dig själv för att vara säker på att din träning blir säker och effektiv.

Så, åter till dagens övningar! Jag ska gå igenom en "militärpress" samt en "push press". Militärpressen är en övning som du ska utföra långsamt och kontrollerat, medan push press är en mer explosiv övning (vilken såklart också ska vara kontrollerad). Att göra dessa övningar ovanför huvudet är som sagt riktigt bra för att bygga upp en bra axelstyrka, och som alltid får du med bålen i övningarna pga. att du måste stabilisera. Men, ibland kan det kännas läskigt att pressa rakt upp, och det kanske känns som du ska tappa vikerna i huvudet. Detta kommer inte hända om du lär dig tekniken ordenligt. Och som alltid, testa gärna med lite lättare vikter och lär dig tekniken innan du lastar på riktigt tungt.

Jag kommer inte gå igenom tekniken speciellt mycket i text, utan jag låter nedanstående videos tala för sig själva.

1. Militärpress
 


2. Push Press
 

 

Att poängtera lite extra är att du inte ska svanka när du utför en press ovanför huvudet - oavsett om det är en militärpress eller en push press. Du behöver alltså tillräckligt stor rörlighet i axlar och rygg för att kunna sträcka upp armarna utan att ta ut det i svanken (det är också därför det är viktigt att först göra testet). Om du har svårt att pressa över huvudet men ändå vill ägna dig på pressövningar - läs åter igen ett inlägg hos min kollega Tobias. Där får du tips på en grym övning som inte involverar vikter över huvudet, men som ändå ger dig samma effekt.

I stort: Pressa mer - men gör det säkert och med kontroll!

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter