Har du fallit för frestelser? - 7 steg för att komma tillbaka till dina goda vanor

Bilden lånad från: www.reilycenter.com
Bilden lånad från: www.reilycenter.com

Jag får ofta frågan vad som händer, eller vad man ska göra, om man tar ett snedsteg från sina nya goda vanor.  Man har kämpat med under en längre tid och nu fallit för frestelsen.

Att falla ifrån sina vanor kan göra att man känner ett stark misslyckande, och i vissa fall är det något som man inte ens vill prata om. Och det finns egentligen inget enkelt svar gällande hur man ska tänka.

Jag har själv misslyckats med att ändra vanor, men idag försöker jag se det som en del av processen istället för ett misslyckande. När man ändrar en vana har man nämligen chansen att lära sig mycket om sig själv, vilket egentligen är hela grejen - att få en insikt i sitt eget beteende, istället för att fokusera på självdiciplin eller att förbättra sig själv. Vi lär oss mycket om vårt beteende och våra känslor.

Det finns alltså inga enkla svar eller enkla vägar att ta, men jag ska försöka ge mina bästa råd för hur du kommer tillbaka på banan igen efter ett snedsteg. För det är ändå så att julen närmar sig, och med den är det lättare än någonsin att falla för alla godsaker, och att falla utom ramarna för sitt ätande och sin träning.  

1. Ta en paus och reflektera

Ett av de största problemen är om vi inte vill erkänna vårt snedsteg överhuvud taget. Det första steget är därför att ta en paus för att tänka igenom- och reflektera över vart du befinner dig och vad det är som har hänt. Du gjorde ett bra jobb och du höll dig till planen, men nu har du gjort ditt snedsteg, och det kan ha varit av olika orsaker.

Vad som är viktigt att veta är att du inte är ensam - vi har alla varit där! Ibland blir det bara för mycket, och det är helt OKEJ! Ta alltså tiden att reflektera över det här, och inse att det inte är hela världen om man gör ett snedsteg och tar den där chokladbiten eller kakan, eller om du missar ett träningspass just den veckan. Acceptera ditt misstag och gå vidare.

2. Det är okej att ha känslor

Att misslyckas är svårt känslomässigt. Vi känner oss allmänt misslyckade som människor, arga, frustrerade, ensamma, besvikna och inte minst opeppade på att fortsätta. Ofta undviker vi att känna efter och gör allt för att inte släppa fram våra känslor. Men, ibland kan det vara bra att bara låta all frustration komma fram. Försök alltså att inte stänga inne allt du känner och tänker, utan låt det vara en del av processen. Ibland känns allt bättre av att få gråta eller slå några hårda slag på en boxningssäck - huvudsaken är att vi inte stänger av och låtsas som det aldrig hänt.

 

Bilden lånad från: woman.thenest.com
Bilden lånad från: woman.thenest.com


3. Visa dig själv lite medkänsla
 

Om du känner dig frustrerad och arg enligt punkt 2 - efter du har erkänt att du känner just så, försök ge dig själv lite medkänsla. Föreställ dig att du har en vän eller familjemedlem som har gått igenom något jobbigt. Skulle du inte försöka trösta personen och säga att allt kommer att ordna sig? Visst förtjänar vi väl att behandla oss själv med samma medkänsla? Det tycker i alla fall jag, i många fall är vi alldeles för hårda mot oss själva med högt uppsatta krav.

4. Fokusera på målet

Ställ dig frågan varför du påbörjade din goda vana från början? Var det för att du skulle må bättre, för dina barns skull, för att orka med din vardag, eller för att se bättre ut? Varför du påbörjade din vana och din förändring är jätteviktigt att komma ihåg för att du ska kunna ta dig tillbaka på rätt bana. Antagligen tog du ett snedsteg för att du glömt varför du startade. Det är därför dags för dig att bestämma om din vana är så pass viktig för dig att det är värt din tid och ditt fulla engagemang.

5. Ta små steg

Med din goda vana i sikte - vad är nästa steg som du kan ta? Kan du kanske göra allt ännu enklare? Till exempel: Istället för att lägga om hela din kost på samma gång, kanske du kan ändra EN sak som du lägger ditt fulla fokus på? Vanor är svåra att ändra, och genom att välja en sak i taget är sannolikheten större att du lyckas hålla vanan och göra den till en livslång rutin. Detsamma gäller träning. Istället för att ha som mål att gå till gymmet 6 gånger i veckan (och antagligen bli besviken för att man inte lyckas), sikta på att gå till gymmet 2 gånger i veckan, och se resten som en bonus.

6. Det finns inget förflutet - bara nästa steg i rätt riktning

Allt som har hänt innan idag, alla snedsteg och alla misstag existerar nu bara i ditt huvud. Så istället för att älta det som varit - lägg all fokus på nästa steg!

7. Gå mot nästa mål med en nyfiken inställning

När vi ska klara av något nytt tänker vi ofta: "Ash, jag har ingen diciplin", "jag suger på det här" eller någon annan tanke om oss själva eller vanan som vi försöker forma. Det här är egentligen bara förutfattade meningar om hur vi kommer klara oss. Problemet blir att vi går in med inställningen att vi inte ska klara det redan från början. Försök därför att gå in i förändringen med inställningen att du inte alls vet hur det ska gå, och gör det med en positiv och nyfiken attityd.

​Jag ska inte ljuga för dig och säga att det finns en enkel väg till att ändra en vana, och det är heller inte säkert att stegen ovan kommer att hjälpa dig. Men de brukar ha en bra effekt, så det kan vara värt att prova!

Stort lycka till!

 

Etiketter: vanor

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter