När målet är att behålla sitt fokus

John hade länge försökt att gå ner i vikt med en mängd olika metoder och redskap. Han var bestämd på att GI-metoden var den dieten som skulle ge honom ett nytt liv och en gång för alla få honom att gå ner alla kilon som han hade gått upp. En vecka senare läste han i en tidning att LCHF är den mest effektiva dieten för viktnedgång. Han bestämde sig för att testa. I samma tidning läste han också att tabata har en väldigt bra effekt på fettförbränningen, och där fanns en färdigt upplägg för 4 veckor. Han tvekade inte en sekund att slänga det träningsupplägg som han redan hade påbörjat, utan startade upp sin tabata-period. Efter en vecka på LCHF och sitt tabata-upplägg hade han gått ner 0.5 kilo, och var missnöjd med sitt resultat. Han valde därför att istället testa viktväktarna och börja med löpning för att gå ner i vikt.

Flera gånger under min tid som tränare har jag träffat människor som kommer med en tydlig målsättning till vårt första möte, och i väldigt många fall handlar det om att minska sin fettprocent och gå ner i vikt. När någon kommer med en sådan målsättning vet jag ganska snabbt hur jag ska lägga upp vår träning. Det handlar såklart mycket om kosten och att lära in nya vanor för skapa en hållbar livsstil och därmed bibehålla sin vikt. Men även ett träningsupplägg som ska stärka personen - både fysiskt och mentalt.

Men när det kommer till att gå ner i vikt är problemet ofast inte att hitta en diet eller ett träningsupplägg som fungerar. Det stora problemet uppstår när man inte håller sig till planen!

​Är man otränad och vill gå ner i vikt handlar det inte så mycket om VAD man gör. Det spelar ingen större roll om du ligger inom en viss pulszon när du är ute och springer. Det är helt oväsentligt att lägga upp träningen så du endast får tag i den nedre bröstmuskeln (hur får man ens tag i den utan att spänna resten?) eller att periodisera träningen som en elitidrottare. Är du otränad och vill gå ner i vikt är det av större intresse att du gör något överhuvud taget!

​Det är lätt att fastna i alla träningssätt som finns och alla olika dieter som finns. Frågan som återkommer är ju alltid vad som är bäst? Det enkla svaret är att i princip allt funkar - så länge du håller dig till planen. ​Har du bestämt dig för att äta enligt LCHF, så kommer det fungera om du håller dig till den maten som LCHF innebär. Har du bestämt dig för att gå med i viktväktarna - ja då kommer det fungera så länge du håller dig till deras upplägg. Och det är samma med träningsprogram. Det kommer att fungera om du håller dig till planen och följer programmet till punkt och pricka! Om du däremot byter kostupplägg och träningsprogram konstant - då är det dömt för att misslyckas!

​Jag har tidigare haft klienter som har fått ett träningsupplägg som de ska köra på egen hand. När de sedan kommer tillbaka efter ett par månader har de inte fått den önskade effekten och skyller på träningsprogrammet. När jag sedan har grävt lite i deras träningsrutin visar det sig att de har gjort lite sådant som "de tycker är roligt", och inte alls följt programmet. Det är alltså inget fel på programmet - utan felet är att de inte följt programmet utan gjort sådant som deras kropp redan är van vid (aka. det man är bra på, och tycker är roligt). Ger man inte upplägget en ärlig chans kommer man heller inte att få några resultat.

​När det gäller kosten är det ännu viktigare att hålla sitt fokus. När man gör en kostomställning måste kroppen få vänja sig vid ett visst upplägg för att börja bränna fett. Om man konstant går in och stör upplägget och adaptionen kommer inte kroppen att bränna optimalt. Det kan jämföras med en god natts sömn - om du blir väckt en gång i halvtimmen kommer du vakna upp dagen efter helt förstörd för att din kropp inte ha kommit in i sin djupsömn och hindrats från sin återhämtning. Om du äter enligt LCHF, men stoppar i dig kolhydrater och socker varje dag, ja, då kommer din kropp snarare lagra på sig fett än att börja sin effektiva förbränning.

​Så vad jag vill ha sagt är att du måste hålla ditt fokus för att nå dina önskade resultat. Välj ett sätt att äta på och håll dig till det! Välj ett träningsupplägg och följ det till punkt och pricka. Du kommer bara att få resultat om du ger din plan en ärlig chans. Och sluta att gå in på onödiga detaljer - svaret finns rakt framför näsan på dig! Du måste bara våga dedikera all din energi på en sak, och följa den vägen tills det funkar!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter