4 anledningar till varför du bör massera din bröstmuskel


Bröstmusklerna är en viktig del av vår kropp och vårt muskelsystem. Inte bara för att du ska kunna ta så mycket som möjligt i bänkpressen (du vet män, de vill alltid berätta hur mycket de bänkar, oavsett om samtalsämnet handlar om politik) utan också för att din kropp ska fungera och röra sig optimalt.

Bröstmuskeln kan delas in i 3 olika delar: Den övre delen som fäster i ditt nyckelben, den mittersta delen som fäster i ditt bröstben samt den nedre delen som fäster i dina revben och dina magmuskler. Alla delar flätas sedan samman och fäster i din överarm. Dessa muskler har som uppgift att rotera, lyfta och sänka dina armar.

I många sporter där man använder dessa muskler och de rörelser som de utför, är det vanligt att det blir överbelastade på grund av repetitiva rörelser och stor kraft. Men det är också väldigt vanligt att drabbas av det motsatta: ”Kontorssyndromet”. En stillasittande livsstil som medför en hög, långvarig belastning som ger dålig hållning (kut-rygg, framåtroterade axlar, gamnacke osv), strama muskler på framsidan och smärta på baksidan.

Om du känner igen dig i beskrivningen kanske det är dags för dig att börja massera dina bröstmuskler!  

Varför ska man massera?

1. Förbättrad hållning

Om du arbetar stillasittande är risken stor att du har en stram, spänd bröstmuskel. Detta är vanligt då arbetet ofta sker framför en dator där armarna ständigt är placerade framför kroppen (och alla andra arbeten där samma rörelsemönster finns). Om du har fått triggerpunkter i dessa muskler kommer dina axlar dras framåt, vilket kommer göra det svårt att bibehålla en bra hållning.

Vill du veta mer om hur en triggerpunkt uppstår? Läs mer HÄR.

2. Minskad smärta i rygg- och nacke

Det är väldigt vanlig hos människor med stillasittande arbete att de får smärta i rygg och nacke. När dina axlar blir framåtroterade pga. triggerpunkter, kommer din övre rygg och din nacke att utsättas för anspänning. Ditt huvud och din nacke kommer tvingas framåt, vilket kan ge en stram sternocleidomastoideus (en muskel på framsidan av halsen) som också kan ge dig riktigt stora problem. Bröstmusklerna är alltså starten på en ond cirkel som kan ge dig sekundära triggerpunkter på många andra ställen. Det är också ett av utsprungen till det som kallas för ”frozen shoulder”.

3. Förbättrat andningsmönster

Då bröstmusklerna fäster i dina revben kommer triggerpunkter medföra ett drag i din revbenskorg och kan därmed begränsa ditt andningsmönster, och göra att du andas med en väldigt ytlig andning (svårigheter att ta djupa andetag). Detta i sin tur kan göra att du får spända muskler runt axlar och nacke med en smärta som ett brev på posten. Men, det kan också vara tvärtom – en ytlig andning och ett felaktigt andningsmönster kan också ge dig en stram bröstmuskulatur. Det är bara en anledning till varför det är viktigt att andas rätt.

4. Förbättrad fysisk funktion och prestation

När du får bukt på dina spända muskler och triggerpunkter kommer dina axlar att placera sig i sitt normala läge. Det kommer göra att du kan arbeta optimalt med att aktivera musklerna som har med axeln att göra (skulderblad, ryggmuskulatur, nacke etc.), utan att kompensera med andra delar. När du arbetar med rätt muskler kommer du också minska din smärta då du inte längre behöver kompensera. Men det är inte det enda. När du får tillbaka ett korrekt andningsmönster och får in tillräckligt med luft i dina lungor kommer du prestera så mycket bättre i din träning och i din vardag. Det finns alltså ingenting negativt med att eliminera muskelknutor från din bröstmuskel. Du kommer vinna otroligt mycket på det i längden.

Hur?

Om du har stora problem med detta område rekommenderar jag att du först besöker en duktig massör som kan massera ut dina triggerpunkter och mjuka upp området. Därefter är det viktigt att du underhåller musklerna på egen hand (om du inte alltid vill gå till en massör vill säga). Detta kan du enkelt göra med en bandyboll eller en foam roller:

Tänk på att det inte ska förekomma någon skarp smärta när du masserar utan det ska snarare kännas lite ”ont-skönt” som många beskriver det. På en smärtskala från 1-10 ska du inte stiga över 6.

Hur ofta?

Tänk såhär: Är det viktigt? – Gör det varje dag! Ingenting kommer lösa sig av sig själv. Det är bara som du kan göra saken bättre. Och vad jag vet så är det väldigt få människor som gillar att gå runt och ha ont. Om du är en av dem – ta tag i saken!
 

Etiketter: självmassage

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter