Sluta vara så hård mot dig själv! 


För några år sedan började jag träna en kund som ville gå ner i vikt. Hon ville sätta en hög ribba på träningspassen och var beredd att göra förändringar i hennes vardagliga liv för att nå sina mål. Det märktes att hennes motivation var på topp. Vi gjorde tester och hon fick ett eget program samt modifieringar i hennes kost så som vi hade avtalat. Hon tränade själv och vi tränade tillsammans. När det sedan var dags för återtester – det var då allt föll. Hon hade minskat flera centimeter i midjan och på andra delar av kroppen, hon hade uppenbarligen blivit starkare i gymmet, MEN, vikten på vågen hade inte förändrats.

Att sätta upp målsättningar för sig själv och sin kropp är oftast ganska enkelt i teorin. Man har en bild av hur man vill se ut och vad man vill uppnå. Problemet är i många fall att målsättningen och förväntningarna man har på sig själv är väldigt höga – ibland helt orimliga.

Jag tycker det är bra att ha målsättningar, men ibland måste man inse sina begränsningar och se vad som faktiskt är realistiskt. Det är inte helt ovanligt att man sätter för höga mål, och därmed en hög press på sig själv att lyckas.

Att gå ner i vikt handlar egentligen om att omfördela sin massa: Att minska sin fettprocent och bygga på sig mer muskler. Vad vågen säger är egentligen oväsentligt. Men det är inte konstigt att vanföreställningen om att gå ner 10 kilo per vecka finns då ”Biggest Looser” – produktionen skyltar med dessa resultat. Då ska man dock vara medveten om att dessa deltagare tränar många timmar per dag, har en egen kostcoach samt ägnar hela sin vakna tid åt att gå ner i vikt – och de lyckas. Men det handlar inte om en hälsosam viktnedgång, utan snarare en livsomställning som bara kretsar kring vikten.

Alla framgångar är bra framgångar och det är viktigt att man inte är för hård mot sig själv när det gäller träning, prestation och resultat. Det är väldigt lätt att träningen börjar förknippas med något negativt om man inte når sina målsättningar och blir besviken. Träning är något fortlöpande som ska hålla genom hela livet. Så varför förstöra synen på träningen genom att sätta ouppnåeliga mål?

Kunden som jag berättade om ovan hade alltså minskat många centimeter på kroppen plus att hon hade blivit riktigt stark. Trots detta såg hon resultaten som ett misslyckande endast för att vågen visade samma siffra som vid första tillfället. Vikten på vågen berättar endast vad kroppsmassan väger i kilo, men det säger ingenting om vad som är vad. Det som faktiskt är intressant är att ta kroppsmått. Om man har minskat i kroppsmåtten samtidigt som man har blivit starkare – då har man nått framgång när det gäller att ”minska i vikt”. Logiskt sett borde man benämna det mer som en fettnedgång och inte en viktnedgång.

Så jag vill att du ska försöka minska pressen på dig själv när det gäller träning. Man behöver inte nå perfektion och framför allt så är det inte hälsosamt att sätta för stor press på sig själv. Det kommer bara resultera i stress och en negativ syn på träning.

Det första steget är att få träningen till en rutin, och det gör man genom att förknippa träningen med något positivt (det kan exempelvis vara en skön känsla efter passet eller att man har klarat av något som man inte trodde att man skulle). Om allt handlar om att minska sin kroppsvikt kommer man bara känna en känsla av misslyckande, vilket kommer göra att man lägger av om man inte når de förväntade resultaten.

Det dags att vi slutar att klanka ner på oss själva och att vi börjar inse att alla framsteg är bra framsteg!  Så ge dig själv en klapp på axeln och beröm dig själv för att du tränar och gör något bra för din hälsa!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter