Våga misslyckas för att lyckas


När jag var yngre tränade-och tävlade jag inom boxning. Det var en sport som verkligen gav mig självförtroende, både i träning och i vardagen. Men det var också något som gav mig självförtroendet att våga misslyckas. Jag har gått flertalet matcher med publik där min motståndare har dominerat totalt. Jag minns specifikt en match jag skulle gå mot en tjej på en krog-gala. Det var en lördagkväll och det var fullsatt i lokalen. Jag hade kvällens första match och det måste ha varit den sämsta matchen som jag gjorde under hela min aktiva tid (om jag skulle gissa så tror jag att den matchen är anledningen till att mitt näsben sitter lite löst). Jag förlorade stort och näsblodet var ett faktum. Men när det gäller boxning måste man våga misslyckas för att lyckas.

Gymmet är också ett ställe där många stannar av i sin utveckling, på grund av rädslan för att misslyckas. Gymmet har blivit en läskig plats där man är rädd att andra ska se att man inte klarar av en vikt eller gör en övning fel. Detta leder till att man fastnar i sådant som man känner till och redan är bra på. När man i själva verket kan behöva jobba på sådant som man faktiskt inte är bra på, eller i alla fall försöka utmana kroppen med hjälp av tyngre vikter och nya övningar. Det är lätt att välja samma vikt som kroppen redan är van vid - för det vet man att man klarar av. Men föreställ dig känslan när du klarar något som du inte trodde att du skulle klara? Det är helt fantastiskt, och en riktigt boost för ditt självförtroende.

Så, istället för att vara rädd för att misslyckas - välkomna det! Försök att se varje misslyckande som en del av din utveckling och ett tillfälle där du lär dig något. För hur ska vi lära oss något nytt om vi inte får misslyckas på vägen? Det är precis som att lära sig cykla. Vi startar med en trehjuling, för att sedan gå över till en cykel med stödhjul. Men när vi ska ta steget till att cykla på egen hand, är jag ganska säker på att både du och jag ramlade många gånger på vägen. Vi måste misslyckas för att lära oss hur det går till.

Det är viktigt att vara medveten om att träning inte är en linjär process. Du kommer alltid att möta hinder på vägen och situationer som inte går som planerat. Du måste alltså se misslyckande som en del av din utveckling för att komma vidare. Om jag hade blivit avskräckt efter mitt nederlag på krog-galan så hade jag slutat att utvecklas inom boxning. Men istället gav jag mig sjutton på att jag skulle bli en bättre boxare.  Så även om den där matchen var ett nederlag inför en stor publik, så hade jag andra matcher där jag gjorde riktigt bra ifrån mig, och framför allt så byggde jag upp ett bra självförtroende som jag är tacksam för än idag. Hade det inte varit för boxningen så vet jag inte om jag idag hade vågat ställa mig framför publik och gjort försök i maxlyft i styrkelyft - där det i allra högsta grad finns en risk att jag misslyckas inför andra.

Mitt tips till dig är alltså att våga testa nya saker. Om du har använt samma vikt på dina kettlebellsvingar under en längre tid - testa svinga en tyngre! Föreställ dig vilken effekt det har på din kropp att du hela tiden utmanar dig  i dina övningar. Stannar du kvar i din bekvämlighetszon kan jag nästan lova dig att dina resultat kommer utebli. Du måste alltså våga misslyckas för att lyckas. Det gäller inte bara i gymmet utan överallt. Självförtroende är en grundpelare och du kommer bara fortsätta utvecklas om du vågar testa!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter