Varför jag använder Självmassage samt hur en Triggerpunkt uppstår


Stillasittande och kontorsarbete är något som ofta ger upphov till stelhet och smärta. Jag har flera kunder som kommer till mig för massage då det har gått så långt att de går med ständig smärta i skuldeblad, axlar och nacke. Jag arbetar igenom musklerna och de upplever ofta en förbättring ganska snabbt. Problemet blir att de dagen efter, går till jobbet och upprepar precis samma mönster, som försatte dem i situationen från början. Musklerna blir överbelastade igen och smärtan kommer tillbaka – det blir en ond cirkel. Men det finns faktiskt sätt att underhålla sina muskler på, som inte inkluderar att du behöver gå till en massör varje vecka. Lösningen hittar du längre ner, men för att du ska få en förståelse för vad som händer, vill jag först prata lite om smärtans ursprung – triggerpunkterna!

Vad är en triggerpunkt?

En triggerpunkt är en liten knöl som man oftast kan palpera fram (känna fram) i en muskelsträng eller i faschian som omger muskeln. Hur den känns kan variera, den kan vara som en ärta, ett risgryn eller kännas som en fiolsträng. Trycker man på den här punkten kan man känna en smärta på den lokala punkten, eller på ett helt annat ställe. Triggerpunkter kan vara ganska svåra, för de kan ge väldigt diffusa symtom. Man kan få så kallade autonoma symtom, som exempelvis balansstörningar, uppsvälldhet och tinnitus, vilket gör att de kan förväxlas med vissa sjukdomar.

Hur uppstår den?

En triggerpunkt uppstår ofta nära en muskels fästen där en motorisk ändplatta finns. Om ändplattan skulle störas av olika orsaker kan den aktiveras spontant. Detta kan medföra att muskeln hålls ständigt aktiverad vilket leder till en lokal syrebrist i muskeln. När muskeln får fortsätta att arbeta utan syre bildas mjölksyra, och när det blir tillräckligt surt i muskeln aktiveras smärtnerver som ökar på anspänningen. Allt detta kommer göra att muskeln blir förkortad och kommer få en förtjockning eller knuta i muskeln – en triggerpunkt.
 

Varför uppstår den?

Det finns vissa uppenbara saker som vi vet skapar triggerpunkter, exempelvis olyckor, fall, sträckningar/bristningar och överansträngning. Alla lyfter vi eller bär saker fel (förr eller senare), tränar när vi egentligen inte borde eller arbetar länge och tills vi är helt färdiga i både kropp och själ. Alla dessa saker innebär en viss påfrestning på vår kropp och jag tänkte gå igenom detta lite mer ingående:

Överansträngning du kan undvika

Idag är det väldigt vanligt att man överanstränger sina muskler genom sitt arbete. Detta innebär att man spänner sina muskler konstant tills uthålligheten tar slut, och då får man ont. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sin arbetssituation och den arbetsställning/belastning som man utsätts för. Triggerpunkterna i sig brukar vara nog att stå ut med, men de brukar också komma tillbaka om man inte ändrar sitt arbetssätt och sin belastning.

Men det är inte bara vår arbetssituation som kan ge oss triggerpunkter. Att vara exempelvis överviktig och otränad ger en ökad stress på våra muskler, samt att bära en tung väska och att ha en välfylld plånbok i bakfickan. Men det här är saker som vi kan påverka bara vi blir medvetna om problemet. Oftast är det inte omedvetenhet som gör det, utan det är brist på motivation som gör att vi ständigt upprepar samma mönster.

Överansträngning du inte kan undvika

Triggerpunkter kan uppstå då muskeln blir direkt påverkad i en olycka såsom fall eller en kollision. Den plötsliga aktiveringen eller stretchen som kan uppstå i en sådan situation är också en bidragande faktor till muskelknutor. Triggerpunkter är även en vanlig orsak till smärta efter en whiplash-skada, men det är även vanligt att de uppstår i samband med en fraktur, muskelbristning eller en luxation (ex. en axel som går ur led).

Oväntad överansträngning

Flertalet medicinska behandlingar kan orsaka- och aktivera triggerpunkter. En tandställning är något som kan trigga muskelknutor. Om en operation ger upphov till smärta efteråt, kan man också misstänka triggerpunkter i den muskel som har blivit skuren, stretchad eller som på något annat sätt har blivit påverkad.

Att bli vaccinerad eller ta en spruta kan ge upphov till triggerpunkter, likaväl som någon form av injektion.

Det finns alltså många orsaker till att man får det som kallas för ”myofaschiell smärta”. Tyvärr behandlas en smärta oftast med mediciner och smärtstillande, vilket inte alltid löser själva problemet. Har man smärta är det ett tecken på att något är fel. Ett smärtstillande medel kommer göra att du känner dig bättre för stunden, men om det har med vårt muskelkomplex att göra – kommer smärtan att komma tillbaka tills du hittar orsaken till varför du har ont.

Lösningen – Massage och självmassage  

Det är jättebra att gå till en massör som kan trycka loss dina muskelknutor, för helt ärligt så är det svårt att komma åt vissa partier helt själv, hur mycket man än försöker. Mitt tips till dig är alltså att du går till en massör regelbundet, MEN, du måste underhålla musklerna på egen hand däremellan. Det här kommer kräva en stor motivation från din sida att bli bättre, samt att du kommer behöva lägga ner tid nästan varje dag. Det är ungefär som att börja träna – du måste bestämma dig!

Vad jag rekommenderar och vad jag använder till mig själv och mina kunder, är självmassage med hjälp av en rulle och/eller en bandyboll. Det här är ett jättebra sätt att hålla muskler och senor mjuka, och ett sätt att faktiskt hålla smärtan borta. Men precis som träning är det ett projekt som fortlöper, speciellt om du utsätts för överbelastning dagligen.

Hur utför jag min självmassage/foamrolling?
 


Har du stora problem – ha som mål att massera kroppen och det onda området varje dag tills smärtan börjar avta. Därefter kan du göra självmassagen några gånger i veckan för att underhålla. Tänk på att i en smärtskala från 1-10 bör du inte stiga över 6-7. Håll det på en lagom nivå och glöm inte att rörlighetsträning och styrketräning också kommer hjälpa dig att minimera din smärta och stärka upp din kropp inför framtiden.
 

Stort lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter